mardi 30 novembre 2010

Beauvais. Catedrala neterminata


De cand avioanele Blue Air aterizeaza la 70 km de Paris, la Beauvais, numele localitatii a devenit cunoscut tuturor romanilor care vin in Franta pe calea aerului. Poate mai putin localitatea in sine.

Iata povestea Catedralei Saint-Pierre din Beauvais.


In 1225, cand focul a distrus partial vechea catedrala din Beauvais, fondata prin anii 800, s-a inceput inaltarea, pe ruinele ei, a unei noi catedrale. Constructorii ei au vrut-o mai inalta decat catedrala din Chartres, inceputa in 1143 (dupa ce un incendiu distrusese si acolo vechea catedrala), mai inalta ca cea din Senlis, inceputa in 1151, sau ca Notre-Dame de la Paris, a carei prima piatra fusese pusa in 1163.

La Beauvais, bolta deasupra altarului se va ridica la 47 de metri, inaltime nicicand atinsa.

23

Intre 1265-1270 se monteaza superbe vitralii, din care cateva mai pot fi vazute si azi (vezi http://chirca-aici-acum.blogspot.com/2010/11/versul-de-duminica-ioan-alexandru.html).

In 1272 are loc celebrarea primei slujbe, dar in 1284 se prabuseste o parte din bolta.

45

Intrerupte din diverse motive, cum ar fi lipsa de fonduri sau razboiul de 100 de ani (1337-1453), lucrarile pentru continuarea constructiei catedralei sunt reluate in secolul XVI.

In 1569, se ridica deasupra transeptului, un turn de peste 160 de metri (cf. ghidului Gisserot, 2010). Timp de cinci ani, catedrala din Beauvais este cea mai inalta catedrala din lume. Dar pe 30 aprilie 1573, cand credinciosii tocmai ies de la slujba de Inaltare, turnul se prabuseste in catedrala. Doar doua persoane sunt ranite usor.

S-a reparat ce si cat s-a putut. Turnul nu a fost reconstruit si catedrala din Beauvais nu a fost niciodata terminata. Ceea ce vedem azi este un "ciot" de catedrala. Intrarea principala a ramas intrarea de pe latura de sud a catedralei. Din planul in cruce alungita al unei catedrale gotice, aripa vestica, de obicei cea mai lunga, nu a fost vreodata inceputa. Ceea ce a avut si o parte buna, caci in felul acesta a rezistat timpului o particica din vechea catedrala carolingiana, Notre-Dame de la Basse –Œuvre.

67

In anii 1990 s-a constatat o deplasare periculoasa a stalpilor catedralei. De urgenta, au fost montati tiranti de consolidare. Catedrala din Beauvais a fost si ramane un vesnic santier.

Franta (25) – Beauvais. Catedrala neterminata
Foto MSC, nov 2010