lundi 15 novembre 2010

Calator (39) – Hundertwasser. Bucuresti via Viena


Un articol de ziar (Hundertwasser de Bucureşti, clădirea colorată învelită în cioburi – evz.ro din 23 oct. 2010) si o postare cu frumoase fotografii pe un blog vechi si prietenos (http://graphis-artwork.blogspot.com/2010/10/hundertwasser-manifesto-austria-trip-i.html) ne-au facut sa reprivim pozele facute cu ani in urma la Viena, pe urmele lui Hundertwasser.

Ne-am oprit mai intai la coltul dintre Löwengasse si Kegelgasse, unde se afla cea mai cunoscuta si fotografiata dintre creatiile sale, Hundertwasserhaus (1983-1986):

1


"Casele sunt construite din ziduri – spun unii. Eu spun ca ele sunt facute din ferestre" – afirma Hundertwasser. Mai ales cand nu sunt doua identice!

Nu departe, pe Untere Weissgerberstrasse, se afla Kunst Haus Wien, o alta creatie Hundertwasser (1989-1991):

23

Dar dintre realizarile arhitectonice ale lui Hundetwasser la Viena, cea mai surprinzatoare ni s-a parut uzina de incinerare a deseurilor Fernwärme (1988-1997):

4567

"Daca cineva viseaza singur, nu este decat un vis. Daca mai multi viseaza impreuna, este inceputul unui realitati" – Hundertwasser (1928, Viena – 2000, Noua Zeelanda, la bordul lui Queen Elizabeth II).

4 commentaires:

 1. Mi-a placut mult omul asta: viata lui, crezul lui artistic si nebunia de a face declaratii de dragoste naturii (o expresie care nu-mi apartine)
  in mijlocul unui oras ca Viena!
  Arta lui, aproape organica, vie ...incepand cu acoperisurile pline de iarba unde pasc oile - nu trebuie numai privita ci si asimilata in viata noastra!
  Salutari, multumesc pentru postarea asta si va doresc o saptamana frumoasa si linistita!

  RépondreSupprimer
 2. I'm a fan of Hundertwasser, I love his architecture and paintings, inspired me a lot, thanks for this great post!

  RépondreSupprimer
 3. Interesant! ...incercati sa va imaginati un oras intreg cu cladiri colorate ca in prima imagine! ...wow!

  O saptamana placuta!

  RépondreSupprimer
 4. j'aime ces maisons colorées et originales !
  j'aime beaucoup les peintures de Hundertwasser !
  bonne journée et bonne semaine !

  RépondreSupprimer