mardi 23 novembre 2010

Dürer - Titian - Autoportrete - Paler (3)*

Octavian Paler - Eul detestabil – Editura Albatros, 2005
Capitolul 2 – Floarea fidelitatii (pag. 15, 16, 19)

"Doar Titian mai priveste lumea in felul acesta, princiar, seniorial.


Titian [Tiziano Vecellio, 1488/90, Pieve di Cadore – 1576, Venetia]
Autoportret (~1560) – 96,4 x 74,8 cm
Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie


Numai ca Titian capata aceasta privire spre batranete, cand stie cine este, in vreme ce Dürer, observati-l in autoportretul de la douazeci si doi de ani, nici n-ai zice ca este fiul unui modest argintar, intr-atat seamana cu un tanar nobil. […]


Albrecht Dürer [1471, Nürenberg – 1528, Nürenberg]
Autoportrait ou Portrait de l'artiste tenant un chardon (1493) – 56,5 x 44,5 cm
Musée du Louvre, Paris

Frapeaza grija savanta cu care s-a imbracat inainte de a se aseza in fata oglinzii. E limpede ca-i placeau hainele bune, scumpe, si ca n-a vazut nici un motiv sa ascunda asta. […] Don Juan […] ar arata aproape penibil pe langa acest tanar pictor german care n-are nevoie, ca sa-l umileasca, decat de o mica bereta visinie, asezata cu o subtila neglijenta, intr-o parte, peste parul revarsat in bucle calde, sonore (fara egal in toata istoria autoportretului) de culoarea vinului vechi, ceva intre auriu si arama, care incadreaza un obraz frumos, sever, mandru, calm, de om care nu datoreaza nimic nimanui. […]

La douazeci si doi de ani, Dürer stie, prin urmare, nu numai ca va fi pictor, ci si ca va fi Dürer. Probabil, de aceea e atat de calm si decis. Si-a ales calea, si-a fixat tinta, e hotarat sa mearga spre ea."


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)