mardi 23 novembre 2010

Dürer - Titian - Autoportrete - Paler (3)*

Octavian Paler - Eul detestabil – Editura Albatros, 2005
Capitolul 2 – Floarea fidelitatii (pag. 15, 16, 19)

"Doar Titian mai priveste lumea in felul acesta, princiar, seniorial.


Titian [Tiziano Vecellio, 1488/90, Pieve di Cadore – 1576, Venetia]
Autoportret (~1560) – 96,4 x 74,8 cm
Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie


Numai ca Titian capata aceasta privire spre batranete, cand stie cine este, in vreme ce Dürer, observati-l in autoportretul de la douazeci si doi de ani, nici n-ai zice ca este fiul unui modest argintar, intr-atat seamana cu un tanar nobil. […]


Albrecht Dürer [1471, Nürenberg – 1528, Nürenberg]
Autoportrait ou Portrait de l'artiste tenant un chardon (1493) – 56,5 x 44,5 cm
Musée du Louvre, Paris

Frapeaza grija savanta cu care s-a imbracat inainte de a se aseza in fata oglinzii. E limpede ca-i placeau hainele bune, scumpe, si ca n-a vazut nici un motiv sa ascunda asta. […] Don Juan […] ar arata aproape penibil pe langa acest tanar pictor german care n-are nevoie, ca sa-l umileasca, decat de o mica bereta visinie, asezata cu o subtila neglijenta, intr-o parte, peste parul revarsat in bucle calde, sonore (fara egal in toata istoria autoportretului) de culoarea vinului vechi, ceva intre auriu si arama, care incadreaza un obraz frumos, sever, mandru, calm, de om care nu datoreaza nimic nimanui. […]

La douazeci si doi de ani, Dürer stie, prin urmare, nu numai ca va fi pictor, ci si ca va fi Dürer. Probabil, de aceea e atat de calm si decis. Si-a ales calea, si-a fixat tinta, e hotarat sa mearga spre ea."


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)

3 commentaires:

 1. Mi-ai luat-o inainte!

  Iata, iti trimit azi, asa cum planuiam de saptamina trecuta, cateva autoportrete mai putin celebre. Cele ale lui Botticelli, Mantegna si Filippo Lippi sunt parti integrante din alte tablouri, in care ei s-au zugravit intr-un colt. Cam asa a facut si Rafael, la Scoala din Atena, dar el a indrasnit si si-a facut si un autoportret adevarat. Mai putin spectaculos decat cel de maturitate al lui Durer, dar cred ca tot atat de adevarat (sau revelator pentru artist). In fine, autoportretul lui Tizian este teribil pentru chipul artistului la varsta a treia. Sta bine langa Rembrandt....
  Dar, pentru ca eram la Durer, trebuie sa-ti spun ca imi plac grozav de mult apostolii sai, pe care i-ai vazut probabil tot la Munchen. Iar daca este vorba de apostoli, iti trimit si doua capete pictate de van Dyck: doi oameni saraci, ridati, stirbi, dar cu o lumina in ochi si un chip transfigurat de ceea ce vad, aici sau poate dincolo. Ei contrasteaza puternic cu restul portretelor lui van Dyck, ce reprezinta oameni de lume, eleganti, cu haine frumoase, cu bijuterii, cu mult stil. Asta este, van Dyck stia sa picteze si oameni in catifele, brocart si dantela, dar si oameni neinsemnati, insa expresivi.

  Cu bine,
  Domnina

  RépondreSupprimer
 2. @Domnina - Interesanta alaturarea dintre Titian si Rembrandt! Cat despre autoportretele ascunse in tablouri, il preferam pe cel al lui Botticelli din Adorarea Magilor, poate si pentru ca este de fapt in prim plan (chiar daca in extrema dreapta) si pentru ca isi priveste spectatorul drept in ochi. Autoportretul lui Rafael de la Uffizi, pictat ta 23 de ani, parca are mai putina forta decat cel al lui Dürer la 22 de ani.
  Apostolii si evanghelistii lui Dürer sunt impresionanti, dat parca, in cazul asta, preferam "apostolii" lui Van Dyck.

  RépondreSupprimer
 3. BEAUTIFUL Paintings !!

  Greetings, Joop

  RépondreSupprimer