mercredi 29 décembre 2010

Brancusi in My Fair Lady la Théâtre du Châtelet


E aproape imposibil sa faci o fotografie in Atelierul lui Brancusi de langa Centre Pompidou fara ca in imagine sa nu apara si o "Pasare".

12345


Dar sa descoperi "Pasarea in spatiu" facand parte din decorul rafinat al comediei muzicale "My Fair Lady" care se joaca zilele acestea la Théâtre du Châtelet este o surpriza atat de placuta, incat soptesti imediat celor din jur: "Brancusi, uitati-va, Brancusi!" Si dintr-o data spectacolul capata o alta dimensiune, de parca un atom de suflet din sculptura lui Brancusi ti-ar apartine.


Cronologie
1914 - "Pygmalion" (A Romance in Five Acts), de George Bernard Shaw
1923 - "L'Oiseau dans l"espace" - Atelierul Constantin Brancusi de la Centre Pompidou.
1938 – "Pygmalion", film in alb-negru de Gabriel Pascal; Oscar pentru cel mai bun scenariu in 1939
1956 - "My Fair Lady", pe muzica de Frederick Loewe
1964 – "My Fair Lady", film de George Cukor cu Audrey Hepburn si Rex Harisson
2010 – "My Fair Lady", spectacol in limba engleza la Théâtre du Châtelet, Paris.

7


Cateva nume trebuiesc in mod deosebit citate pentru a explica reusita spectacolului de la Châtelet: Robert Carsen (regia), Tim Hatley (decorurile), Sarah Gabriel (Eliza Doolittle),: Alex Jennings (Henry Higgins), Donald Maxwell (Alfred Doolittle) si, last but not least, Kevin Farrell (conducerea muzicala).

Un lucru pana acum nemaivazut a fost acela ca, dupa ce a venit pe scena sa multumeasca aplauzelor spectatorilor, si dupa caderea definitva a cortinei, Kevin Farrell a coborat din nou in fosa orchestrei pentru a dirija iarasi cateva din melodiile de neuitat ale lui Loewe.

8
Un spectacol care a avut pana acum numai cronici elogioase. Cu care suntem complet de acord!


Foto MSC. Atelier Brancusi 2007. My Fair Lady dec 2010.