jeudi 9 décembre 2010

Institutul Nobel Norvegian


La Oslo, pe Henrik Ibsens gate 51, se afla Norske Nobelinstituit, Institutul Nobel Norvegian (vezi ultima fotografie din postarea de ieri).

12

Acolo se afla incaperea in care se reunesc cei cinci membri ai Comitetului Nobel Norvegian pentru a desemna laureatul Premiului Nobel pentru Pace.

34

Inainte de a o vedea in realitate, scriam in Premiile Nobel pentru Pace (Editura Tehnica, 2007, p. XLIX):
"Incaperea in care au loc reuniunile Comitetului Nobel Norvegian poate fi vazuta intr-o fotografie prezentata pe site-ul Fundatiei Nobel. O mare camera eleganta, un tapet in nuanta de verde, o usa inalta, o lustra de cristal, cinci fotolii inconjurand o masa rotunda in luciul careia se oglindesc vasul cu flori asezat pe masa si o parte din fotografiile de pe pereti."
Am gasit-o asa cum o stiam din fotografie. Doar florile din vaza erau altele, iar in jurul mesei ovale erau sase fotolii, cate unul pentru cei cinci membri ai Comitetului Nobel Norvegian si unul pentru secretarul Comitetului.

Iata fotografia care se afla azi pe site-ul http://nobelpeaceprize.org/en_GB/nomination_committee/



5
© Foto: Ken Opprann / Nobelinstitutet
The present Norwegian Nobel Committee (from left): Sissel Rønbeck, Kaci Kullmann Five, Thorbjørn Jagland (leader), Geir Lundestad (secretary), Ågot Valle and Inger-Marie Ytterhorn



Alaturi de Komiterom (Committee Room) se afla Nobelsal (Nobel Hall), sala in care are loc, in luna octombrie, anuntarea laureatului Premiului Nobel pentru Pace.

67

Daca maine, 10 decembrie, vreti sa urmariti in direct festivitatea decernarii Premiului Nobel pentru Pace 2010 lui Liu Xiaobo, festivitate transmisa in direct de la Oslo City Hall, iata programul:

The Nobel Prize Award Ceremonies will be webcast live at 10 December:
Nobel Peace Prize Award Ceremony, 1:00 p.m. CET.
Nobel Prize Award Ceremony, 4:30 p.m. CET

si adresa: http://nobelprize.org/.