vendredi 3 décembre 2010

O carte mai veche. Nifon Criveanu


Cartea asta o stiu dintotdeauna in casa. Cu siguranta, una din cartile pe care le rasfoiam inainte de a sti sa citesc. Nu e de mirare ca si-a pierdut demult copertile si pagina de titlu. A fost, cu multi ani in urma, din nou legata, apoi invelita, cateva pagini lipite, altele pierdute pentru totdeauna. Mai are insa Cuvantul Inainte semnat "Arhim. Nifon Criveanu, Râmnicul Vâlcii, 25 Ianuarie 1929".

1

Iata primele randuri:
"De cate ori am citit o carte, sau o revista, mi-a placut sa insemn cugetarea adanca, gandirea inalta, maxima inteleapta, comparatia frumoasa si observatia dreapta ce-am intalnit si care m'a miscat si inaltat sufleteste. Si am tinut sa le scriu pe multe din ele, intr'un caiet anume facut pentru acest scop."

23Gratie informatiilor gasite pe Internet, banuiesc ca este vorba de "Cugetari si maxime pentru viata", carte republicata in 1967.

Nifon Criveanu (Grigorie Criveanu, 1889, Slatioara – 1970, Cernica). Sef de promotie 1914 al Facultatii de Teologie din Bucuresti. Bursa de studii la Montpellier si Paris (1924-1927). Dupa moartea sotiei in 1927, se calugareste la Manastirea Cernica, luand numele de Nifon. Va fi, pe rand: arhimandrit al Cernicai, vicar al Episcopiei Ramnicului si Noului Severin (1928), arhiereu al Episcopiei Husilor (1933), mitropolit al Olteniei si arhiepiscop al Craiovei (1939), pensionat fortat in 1945 pe motiv ca "a cantat prea tare impotriva Uniunii Sovietice". (cf. http://www.mitropoliaolteniei.ro/).

4 Ce poate fi mai potrivit pentru a vorbi de Nifon Criveanu decat o plimbare prin padure, la inceput de iarna?

5