mardi 28 décembre 2010

Masaccio - Adam si Eva - Paler (10)*


"Iar in ziua cand, intr-o intunecoasa biserica din Florenta, am vazut cum si-a imaginat Masaccio pe Adam si Eva, indoielile mele au devenit si mai mari [1]. Dintre toti pictorii care i-au zugravit pe primii oameni parasind paradisul, acest tanar pictor, mort inainte de douazeci si sapte de ani, dupa ce a zguduit inceputurile picturii florentine, este cel mai putin nepasator. Eva lui urla pur si simplu, desfigurata de durere, iar Adam isi acopera obrazul cu mainile ca sa-si ascunda rusinea si stupoarea. […] Ceea ce zugravit el pe zidul ce i-a fost incredintat nu este o legenda divina, ci o omeneasca poveste de dragoste. […]

1Si nu intamplator, desigur, s-au perindat in fata acestui zid vechi, dupa moartea lui Masaccio, Andrea del Castagno, Verrocchio, Botticelli, Leonardo, Perugino, Ghirlandaio, Michelangelo, Rafael, Andrea del Sarto, Rosso, Pontormo, cu totii simtind, poate, ca aici sfarseste ceva. Adam si Eva intorc spatele nu numai paradisului, ci si Evului Mediu, cu credinta lui pioasa in absolut. […]

2
Masaccio – Adam si Eva alungati din Paradis (1426-1427)
Fresca inainte si dupa restaurarea din 1980; 208 x 88 cm,
Capela Brancacci; Santa Maria del Carmine; Florenta

Rareori s-a spus atat de limpede ca numai intensitatea poate consola o existenta limitata. Adam isi acopera fata pentru ca, deocamdata, nu-i pasa probabil incotro se indreapta. E inca sub socul evenimentului. Dar din gestul lui reiese ca e dus pentru intotdeauna timpul cand n-avea trecut. De acum inainte va avea o memorie si o cicatrice pe aceasta memorie: paradisul din care a fost izgonit. […]

3


Depindem de pacatele noastre si de ceea ce iubim, iti vine sa spui in fata zidului unde sunt pictati Adam si Eva. Si, oricum, timpul inocentei e un paradis pierdut. Tot ce ne ramane e infernul luciditatii sau puterea de a iubi si mai mult."

Octavian PalerEul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 3 – O poveste de dragoste – p. 22-24


[1] - vezi http://chirca-aici-acum.blogspot.com/2010/12/paler-9-florentacapela.html


Note MSC

Fresca lui Masaccio "Adam si Eva alungati din Paradis" se afla pe peretele din stanga al Capelei Brancacci, prima fresca din randul de sus.


4

Opus ei, pe peretele din drepta, se afla Adam si Eva pictati de Masolino:

5

Privind cu Octavian Paler (10) – "Eul detestabil" ilustrat –Masaccio. Adam si Eva
Foto Internet: http://www.artbible.net (1); http://fr.wikipedia.org (2); http://commons.wikimedia.org (3 si 5); http://www.museumsinflorence.com (4)

* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)