mardi 21 décembre 2010

Masaccio – Capela Brancacci, Autoportret - Paler (9)*


"Nu stiu daca Masaccio a respectat traditia din Quattrocento care vroia ca pictorii sa duca o viata fara prihana pentru a vrednici de subiectele divine. Vazandu-i chipul intr-o fresca, unde e singurul care intoarce capul spre noi dintre credinciosii care asista la un miracol, am inclinat sa cred ca nu. Figura e a unui barbat obisnuit, fara acea "mare nepasare" pusa pe seama lui de Vasari. […]

Vasari s-a grabit probabil sa ia drept bune simple baliverne vorbindu-ne despre un Masaccio cu capul in nori, strain de cele lumesti, intrucat un pictor, care la douazeci si cinci de ani stie ca doar ce e provizioriu e adevarat, numai de raceala nu poate fi invinuit. […]

Ma gandesc la chipul lui Masaccio, la privirea lui interogativa, de om care si-a devansat varsta."

Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 3 – O poveste de dragoste – p. 22-241

Masaccio [Tomaso di ser Giovanni di Simone Guidi; 1401 – 1428]
Autoportret – detaliu din fresca de mai jos (extrema dreapta)

2
Sf. Petru – Invierea fiului lui Teofil (1426-1427)
Fresca din Capela Brancacci (peretele din stanga, jos); 250 x 598 cm

3
Capela Brancacci
Biserica Santa Maria del Carmine - Florenta


Note MSC

Capela comandata de Filippo Brancacci, fost ambasador al Florentei in Egipt. Pictarea ei incepe in 1424, sub conducerea lui Masolino da Panicale, secondat de Masaccio. Masaccio preia conducerea lucrarilor atunci cand Masolino este chemat la Budapesta (pictor oficial al curtii).

Plecarea lui Masolino si Masaccio la Roma, moartea misterioasa a acestuia din urma la mai putin de 27 de ani, exilarea lui Brancacci (vinovat de a se fi casatorit cu fiica lui Palla Strozzi, adversar al familiei Medicis), provoaca intreruperea lucrarilor. Pictura este finalizata intre 1480-1485 de Filippino Lippi.

Masaccio a pictat alaturi de autoportretul sau si portretele lui Masolino, Leon Battista Alberti si Brunelleschi (de la stanga la dreapta). Pe sine insusi s-a pictat atingand vesmantul Sfantului Petru. Filippo Lippi a considerat ca gestul e nepotrivit si a modificat fresca. Urmele se mai vad.


Pe peretele opus, in fresca intitulata "Crucificarea Sf. Petru", apar portretul lui Botticelli si autoportretul lui Filippino Lippi.


Privind cu Octavian Paler (9) – "Eul detestabil" ilustrat – Florenta/Capela Brancacci/Masaccio/Autoportret
Foto: Internet

* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)