jeudi 2 décembre 2010

Dürer - Autoportret, 1498 - Paler (6)*


Octavian PalerEul detestabil – Editura Albatros, 2005
Capitolul 2 – Floarea fidelitatii (pag. 19-20)

"In autoportretul de la douazeci si sapte de ani (Dürer) se picteaza in aceeasi pozitie, dar fara nici o floare. Si-a asezat pe cap un turban magnific, si-a lasat barba, mustata, iar parul isi revarsa buclele pe umeri. Sta langa o fereastra, stralucitor si autoritar. E cumva "prea" lipsit de masura? Nu, chipul lui Dürer e un bun prilej pentru a deosebi aroganta de constiinta valorii."


Albrecht Dürer
Autoportret (1498) – 52 x 41 cm
Museo Nacional del Prado, Madrid

Note MSC

Pe marginea ferestrei, sta scris: 1498 / Das malt ich nach meiner gestalt / Ich war sex und zwenzig Jor alt / Albrecht Dürer / AD, deci "Aveam douazeci si sase de ani". De altfel acest tablou este numit deseori "Autoportret la 26 de ani".

Pictorul poarta o boneta, iar nu un turban. Si poarta manusi, de unde si alta denumire a acestui tablou: "Autoportret cu manusi".

Se pare ca Dürer este imbracat in acest tablou dupa moda venetiana a epocii. Dürer fusese la Venetia in toamna lui 1494 (imediat dupa casatoria din iulie, cu Agnes; vezi http://chirca-aici-acum.blogspot.com/2010/11/privind-cu-octavian-paler-eul.html) si va reveni in 1505.


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)