vendredi 21 janvier 2011

Alba-neagra de Montmartre

Cristian face escala de o zi la Paris. Unde vrei sa mergem? In Montmartre. Zis si facut!

Erik Satie – Gnossienne # 1 – Shirim, Klezmer Nutcracker

1234

Coboram la Anvers, urcam pe straduta intesata de magazine de suveniruri pariziene si de jucatori de alba-neagra internationali (oferta este facuta curiosilor intr-o engleza de balta; ti-am spus eu ca te descurci oriunde cu engleza!), scapam de un grup de tineri malieni (sau de pe aproape) care vor neaparat sa ne faca bratari din ata colorata, ne strecuram cu greu printre surdo-mute care ne blocheaza drumul cu o petitie in mana (vom intalni nenumarate in scurta plimbare; inclusiv doua care au inceput sa vorbeasca - miracol sau sunt in pauza de lucru), si ajungem in sfarsit sa fotografiem statuiile (vii) de la basilica Sacré-Cœur.


5678

Ca sa nu scapam nimic din placerile turistului, ne indreptam vioi spre Place du Tertre, unde suntem imbiati sa ni se faca portretul, silueta sau macar caricatura. Refuzam stoici si admiram demni operele de arta expuse spre vanzare. Tacanim cu aparatul de fotografiat in dreapta si-n stanga (de fapt, fotografiem mereu in fata). Citim afise, firme, reclame, etichete, preturi. Tragem cu obiectivul la Parisul din departare si cu ochiul la paharele celor care au curajul sa stea la terasele din apropiere.


9101112

Facem o tura pe la Lapin Agile, prilej de a arata ca stim povestea cu: "de fapt este vorba de "lapin à Gill", un caricaturist care a pictat o firma pentru cabaret in care un iepure imbracat intr-o redingota verde si cu fular rosu tocmai fugea din oala in care fusese pus la fiert". Fotografiem in apropiere si Casa Roz, la care explicarea numelui se dovedeste inutila.


13141516

Oferim apoi cateva explicatii vitale despre via din Montmartre, despre omul care inca nu a reusit sa treaca prin zid (Passe-muraille) sculptat de Jean Marais, despre Moulin de la Galette, rue Tholozé, rue des Abbesses si rue Lepic. Dupa care ajungem in locuri care nu mai au nevoie de explicatii. Asa ca facem si va aratam doar poze ;)


17181920


Foto: Cristian Vidrascu si MSC, Paris, 14 ianuarie 2011.