lundi 24 janvier 2011

Butulescu, Castaneda, Paler, Pratchett, Roa Bastos


George Enescu – Preludiu si fuga in Do major (Fuga; fragment) – Luiza Borac

1

Ati ghicit legatura dintre scriitorii de mai sus? Sunt scriitorii preferati pentru scrierea unei biografii, in ordine, de Arcadia, Daliana, Veronique, Ionuca si Pharaonx. Le multumim ca au preluat stafeta, mai ales ca unele bloguri sunt dedicate indeosebi fotografiilor.

Cum nu-i cunosteam pe toti, am dat fuga la biblioteca si am venit cu bratul plin de Carlos Castaneda, in primul rand cu cartea publicata in 1968: "The teachings of Don Juan. A Yakui way of Knowledge".

2
Ne-a cucerit mottoul semnat Don Juan: "Para mi, solo recorrer los caminos que tienen corazon, cualquier camino que tenga corazon. Poa ahi yo recorro, y la unica prueba que vale es atravesar todo su largo. Y por ahi yo recorro mirando, mirando, sin aliento."

Care, in traducerea noastra ar suna asa: "Pentru mine, nu exista decat calatoriile pe drumurile care au un suflet, oricare drum care are un suflet. Acolo calatoresc si ceea ce conteaza este sa merg pana la capat. Si inaintez privind, privind, pana mi se taie rasuflarea".


Multumim, Wind!

Dar oare n-are si Jen dreptate, cand spune: "Biografiile sunt plictisitoare. Scriitorul cu pricina mai bine ar scrie un roman" ?


Foto MSC, Metz, 16.01.2011

8 commentaires:

 1. castaneda merita a fi citit doar pentru calatorii exotice cu ... ciuperci :)

  RépondreSupprimer
 2. @ marul - Ca sa nu fie nici un dubiu, cartea poarta in franceza titlul "L'herbe du diable et la petite fumée" ;)

  RépondreSupprimer
 3. Poate biografiile sunt plictisitoare, dar sunt sigur ca fiecare din cei enumeratii, ar fi gasit resurse de imaginatie sa faca astfel incat, o viata mai putin plina de evenimente sa sune extraordinar. caci pina la urma fiecare roman e inspirat din "micile" gesturi cotidiene ale autorului sau ale altora trecut prin filtru autorului.

  RépondreSupprimer
 4. beautiful soft flowers like white feathers !!
  have a nice week !

  RépondreSupprimer
 5. nu cred ca biografiile sunt plictisitoare. pt mine, nu sunt. sa afli despre un om in ce mediu s-a format, ce i-a placut, cum i-a fost viata cu bune si rele mi se pare la fel de interesant ca oricare alt roman. Viata oamenilor pt mine este foarte interesanta ... o poveste buna intotdeauna. :-)

  RépondreSupprimer
 6. @ pharaonx
  @Veronique
  Ne bucura mult reactiile voastre, mai ales ca si voi aveti dreptate ;) Chiar daca uneori ne temem de "filtrul autorului", preferam "o poveste buna intotdeauna"... Va dorim sa cititi multe biografii si, mai ales, autobiografii frumoase!

  RépondreSupprimer
 7. @ marty - Elles sont jolies, mais sont-elles des fleurs? Bisous ;)

  RépondreSupprimer
 8. Fisierul audio a fost sters pe 18 nov 2011; disponibil la cerere ;)

  RépondreSupprimer