jeudi 6 janvier 2011

Epifania. Adorarea magilor – Giotto


Pe 6 ianuarie, in timp ce biserica ortodoxa serbeaza Boboteaza, catolicii serbeaza, aici in Franta si oriunde in lume, Epifania, Adorarea magilor. Epifania (gr. "aparitia") comemoreaza prezentarea Pruncului Isus regilor magi veniti la Bethleem, sa I se inchine.

Una dintre cele mai frumoase si vechi picturi reprezentand Adorarea magilor este fresca lui Giotto din Capela Scrovegni din Padova.

Giotto, Adorarea magilor (1303-1306)
fresca, 200 x 185 cm
Cappella degli Scrovegni, Padova, Italia


"Dupa ce S-a nascut Isus, in Betleemul din Iudea, in zilele imparatului Irod, iata au venit niste magi de la Rasarit la Ierusalim, zicand: "Unde este Imparatul Iudeilor, care S-a nascut? Fiindca I-am vazut steaua in Rasarit si am venit sa ne inchinam Lui" […] Si intrand in casa au vazut Copilasul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu fata la pamant si I s-au inchinat, apoi si-au deschis visteriile si I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna."

Matei 2, 1-2, 10
Trad. D. Cornilescu

Mai tarziu, s-a spus ca regii magi au fost trei la numar, dupa care au primit nume si o repartizare precisa a darurilor: Melchior, cel mai in varsta, vine in dar cu aur, Baltazar cu smirna, iar Gaspar, cel mai tanar, cu tamaie.

Nota de subsol: O publicitate difuzata tocmai in aceste zile la televiziune in Franta, introduce in scena un al patrulea rege mag, venit sa aduca in dar nu stiu ce produs debil. Prostul gust profitand de toleranta crestina.


Sursa foto: http://www.repro-tableaux.com