dimanche 30 janvier 2011

Foarte multe despre pipait – Palais de la découverte, ParisToucher = pipăit
Très touché = foarte mişcat (afectat)
Très toucher (pronunţat la fel ca très touché) = Expoziţie deschisă până pe 13 martie 2011 la Palais de le découverte, Paris

Amelia Chirca - Interventie in emisiunea "Stiinta in cuvinte potrivite", Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache, emisiune care a putut fi ascultata vineri, 28 ianuarie 2011, incepand cu ora 13:15, ora Romaniei, pe http://www.radioromaniacultural.ro/Extras

"După ce saptamana trecuta v-am propus "cea mai cu folos zabava" pe paginile unei carti, astazi va invit la o expozitie.
[…]
Inca de la inceput, vizitatorul este rugat sa-si scoata pantofii, iar interdictia de a nu atinge exponatele – adevarata lege in muzee si expozitii, este abolita.

Cum percepem o presiune, o vibratie, caldura sau frigul? Care este pragul de perceptie pentru fiecare din acesti stimuli si ce factori influenteaza acest prag? La ce foloseste durerea? Care este zona cea mai sensibila a corpului nostru? – iata doar cateva din intrebarile la care vizitatorul va afla raspunsul prin intermediul a vreo 50 de experiente, dintre care unele solicita intregul corp.
[…]
In sfarsit, teatrul de catifea, un spatiu intunecat unde suntem invitati, doar prin intermediul pipaitului, sa identificam sase sculpturi celebre sau trei emotii diferite pe trei figuri umane: furie, tristete sau bucurie."


Foto MSC – Bonnie