jeudi 20 janvier 2011

Michelangelo - Autoportrete – Paler (13)*

"Cine parcurge scrisorile lui Michelangelo si marturiile despre el nu poate evita un moment de perplexitate: imaginea care se incheaga din amanunte e mai degraba a unui invingator invins! […]


1
Michelangelo Buonarroti, Profetul Ieremia

Bolta Capelei Sixtine, 1508-1512


"N-am prieteni de nici un fel si nici nu vreau", exclama el. In schimb are, ca profetul Ieremia din Capela Sixtina, caruia i-ar fi imprumutat chipul sau, sapte riduri pe frunte. Sapte cercuri ale Infernului. […]

2
Michelangelo Buonarroti, Sfantul Bartolomeu
Capela Sixtina, Judecata de Apoi, 1536-1541

Numai Michelangelo era in stare sa-si faca autoportretul in trasaturile unui martir jupuit de viu, Bartolomeu, in fresca Judecatii de Apoi. A ales suferinta maxima pentru a-si demonstra forta."


Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 5 – Invingatorul – p. 34, 36

Note MSC
Pozitia celor doua autoportrete in Capela Sixtina:

Surprinzator, in "Eul detestabil", Ed. Albatros, 2005, "paradisul" este scris totdeauna cu litera mica (p. 16, 22, 24), in timp ce "Infernul" are parte de majuscula (p. 34). Sa fi fost alegerea autorului sau a tipografiei? Semnificatie sau eroare de tipar?


Privind cu Octavian Paler (13) – "Eul detestabil" ilustrat – Michelangelo. Capela Sixtina
Foto Internet: http://www.tanogabo.it/ (1); http://enrouelibre.tumblr.com/ (2), http://www.flickr.com/ (3, fara marcaje).

* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)