vendredi 7 janvier 2011

Musée Maillol - Botticelli - Adorarea magilor - Paler (11)*


In aceste zile se afla la Paris, in cadrul expozitiei "Trésor des Médicis" de la Musée Maillol, un tablou celebru reprezentand Adorarea magilor:

Botticelli
Sandro Botticelli (Alessandro Filipepi, 1445 – 1510)
Adorarea magilor (1475-6), 111 x 134 cm
Galeria Uffizi, Florenta

"Este imposibil sa descrii frumusetea pe care Sandro a dat-o figurilor din acest tablou" – scria Vasari.

In tabloul lui Botticelli, cei trei magi sunt membri ai familiei de' Medici: Cosimo, zis "il Vecchio" (ingenunchiat in fata Fecioarei) si fii acestuia, Piero "il Gottoso" (in centru, cu mantie rosie) si Giovanni. Intre spectatori se remarca Lorenzo Magnificul. In extrema dreapta, privindu-ne drept in ochi: Botticelli.

"Ni se povesteste ca Botticelli era "un barbat foarte agreabil si foarte vesel". Autoportretul sau din Adorarea magilor nu dezminte, dar nici nu confirma aceasta imagine. Barbatul, intrat ultimul si ramas in marginea din dreapta a scenei – iarasi singurul martor care, in loc sa fie atent la ceea ce se intampla, se uita spre noi! – e, ca sa zic asa, destul de banal. De inaltime medie, e infasurat intr-o mantie de un portocaliu inchis. Fata e rotunda, comuna, numai gura trista si ochii visatori ne ingaduie sa banuim o sensibilitate feminina si o neliniste bine ascunsa, de om slab, influentabil. Il privim usor descumpaniti."

Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 4 – Reverii vulnerabile – p. 25

Nota MSC: Trei personaje se uita direct spre noi in tabloul de mai sus, dar dintre ele doar Botticelli este in primul plan.


MaillolBronzino
Musée Maillol, Paris
Afisul expozitiei prezinta portretul Eleonorei de Toledo pictat de Bronzino (1543).


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)