vendredi 25 février 2011

Hieronymus Bosch – Autoportret - Gradina deliciilor - Paler (17)*

"Nimic nu m-a derutat, poate, ca pictura lui Bosch. Ce sens au vedeniile mirifice, cu luciu opalin, prin care mişună monştri? Şi cine este acest bizar Hieronymus care semnează Bosch, după numele satului său natal, şi care nu arată nici un interes pentru lucrurile normale? […]

1

Hieronymus Bosch (1453-1516)
Autoportret, 1516 (41 x 28 cm)
Biblioteca municipală din Arras (ms. 266, fol. 275)

Într-un autoportret, seamănă cu un alchimist, cu un astrolog, cu un vrăjitor sau, tot aşa bine, cu un războinic. Poartă un fel de cască din postav şi e îmbrăcat cu o tunică încheiată până la gât. Buzele sunt subţiri, ochii scormonitori, expresia melancolică şi ironică.

În lumea lui stranie, e plin de umor şi anxios, esoteric şi exuberant. O lume de monştri uneori, într-o lumină paradisiacă. Sfinţii sunt mai puţin convingători şi totdeauna ameninţaţi.


2

Hieronymus Bosch - Grădina deliciilor, 1503-1504
Ulei pe lemn, 220 x 389 cm (din care 195 cm panoul central)
Prado, Madrid

Grădina deliciilor e neliniştitoare, în ciuda abundenţei de fructe, de flori şi de păsări. Infernul nu e lipsit de frumuseţe, iar paradisul pare bolnav."


Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 7 – Nimic despre Bosch, pag. 52-53

Note MSC

Autoportretul lui Bosch se găseşte în Recueil d’Arras la Biblioteca municipală din Arras. În aceeaşi culegere de desene se află şi o copie realizată pe la 1550 de Jacques le Boucq.

3

Privind cu Octavian Paler (17) – "Eul detestabil" ilustrat – Bosch, Autoportret
Foto Internet: http://commons.wikimedia.org/ (1, 3); http://en.wikipedia.org/ (2)


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)

Iata si imaginea trimisa de Domnina (vezi comentariu)