vendredi 18 février 2011

Legile bioeticii - Franţa 2011

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", Radio România Cultural, realizatori Corina Negrea şi Dan Manolache, emisiune care a putut fi ascultată vineri, 18 februarie 2011, începând cu ora 13:15, ora României pe http://www.radioromaniacultural.ro/
Extrase
Primele legi al căror scop este de a încadra dezvoltarea progresului biomedical şi de a proteja drepturile fundamentale ale fiinţei umane datează în Franţa din 1994. Este vorba de trei legi privind donarea şi utilizarea unor elemente şi produse ale corpului uman, procrearea asistată medical şi diagnosticul prenatal.

Dezbaterile privind proiectul unei noi legi a bioeticii au debutat la Adunarea Naţională franceză pe 8 februarie, iar proiectul a fost adoptat în şedinţa din 15 februarie, cu 272 voturi pentru şi 216 voturi contra.

Dezbaterile cele mai furtunoase au fost provocate de problemele legate de cercetările pe embrion, între adepţii unei lărgiri a domeniului de cercetare şi apărătorii "drepturilor copilului". In final, s-a menţinut interzicerea în principiu a acestor cercetări, dar a fost lărgită gama derogărilor posibile, pentru realizarea de "progrese medicale majore".
Notre Dame de Paris, ianuarie 2011

Radio (46) – Legile bioeticii, Franţa 2011

Nota: Incepand cu 21 oct 2011, registrarea audio este disponibila numai la cerere.