mercredi 16 février 2011

Leonardo da Vinci - Autoportret – Paler (16)*

"Îl privesc în desenul în care s-a reprezentat la şaizeci de ani. Are înfăţişarea unui înţelept cu barba lungă, îngijită, şi părul, de asemenea lung, atent pieptănat. […]

Leonardo_AutoportretSocrate_Luvru


La bătrâneţe are ceva din Socrate şi ne vine greu să credem că acest înţelept blajin şi plin de prestanţă a studiat cândva modul de a injecta otravă în pomii fructiferi pentru a obţine fructe otrăvite ca să răzbune o ofensă!

S-ar zice că patimile nu-l mai ating, că a trecut dincolo de ceea ce sfâşie şi uzează, că pulberea ridicată de invidii, ambiţii, intrigi, nu mai ajunge până la el.

Cu figura lui de olimpian clasic arată o indiferenţă regală faţă de tot ce-i agită pe alţii, nu-şi mai pleacă urechea la bolboroseala disputelor efemere, nu mai ascultă decât vocea sa interioară."


Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 6 – Înţelept? Sau martir? – p. 45

Note MSC

Autoportretul (~1512; 33 x 21,6 cm) lui Leonardo da Vinci se află la Biblioteca Reale din Torino (foto 3).

Biblioteca_Reale
Socrate (marmură; sec. I) se află la Luvru.


Privind cu Octavian Paler (16) – "Eul detestabil" ilustrat - Leonardo da Vinci. Autoportret
Foto Internet: http://fr.wikipedia.org (1,2); http://www.bibliotecareale.beniculturali.it/ (3)


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)