mardi 1 février 2011

Michelangelo - 1 David si 4 Pieta – Paler (14)*

1
Michelangelo Buonarroti (1475-1564) – David, 1504
Galleria dell'Accademia, Florenta

"Nimic, absolut nimic nu e olimpian in fiinta si opera lui, iar intre prima Pietà, din tinerete, si Pietà Rondanini, la care artistul mai lucra in zilele dinaintea mortii, e un drum destul de lung pentru a intelege de ce David, in loc sa fie copil, ca in legenda, are maini de sugrumator.


2
Michelangelo – Pietà, 1499
Basilica Sf. Petru, Vatican

In cea dintai, Michelangelo a dovedit ca oricand ii putea egala pe Fidias si Praxitele. In ultima, se vede clar ca acest orgoliu i s-a parut inutil. Alte tarmuri cauta picioarele care dibuie pe soclu. […]

3

Michelangelo – Pietà Rondanini, 1564
Castelul Sforzesco, Milano

In Pietà Rondanini pasii ies parca si din limitele vietii, si din limetele artei, coboara in acelasi timp si in moarte si in vesnicie."

Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 5 – Invingatorul – p. 35, 42

Note MSC
Intre Pietà de la 24 de ani si cea de la 88 de ani, Michelangelo a mai sculptat alta sau alte doua Pietà, atribuirea uneia, Pietà Palestrina, fiind contestata.


4
Michelangelo – Pietà din Florenta, 1553
numita si Pietà Domului sau Pietà cu patru personaje sau Punerea in mormant
Museo dell'opera del Duomo, Florenta

Michelangelo a inceput sa sculpteze Punerea in mormant (Pietà din Florenta) cu speranta ca ea va fi monumentul sau funerar. Cand a descoperit, dupa mai multi ani de lucru, o imperfectiune in marmura, a vrut sa distruga statuia. In cele din urma, a acceptat sa o cedeze servitorului sau, iar statuia a fost partial restaurata de un fost elev, Tiberio Calcagni, care a finalizat si chipul Mariei Magdalena. Cristos nu are insa piciorul stang. In spate, sub mantia Sf. Nicodim, Michelangelo s-a reprezentat pe el insusi.


5
Michelangelo ? – Pietà Palestrina, 1550 ?
Galleria dell'Accademia, Florenta

Pietà de la Vatican este singura opera semnata de Michelangelo. Pe banda ce traverseaza pieptul Sf. Maria, sculptorul de 24 de ani a cioplit : "MICHAL.AGELUS BONAROTUS FLORENT. FACIEBAT". Vasari povesteste ca artistul a regretat apoi aceasta lipsa de modestie si ulterior nu si-a mai semnat vreo opera.

Se povesteste si ca atunci cand statuia a fost restaurata dupa distrugerile provocate de un geolog nebun in ziua de Rusalii 1972, s-a descoperit ca in palma Fecioarei, Michelangelo si-ar fi cioplit initiala, litera M. Daca privesc, am impresia ca fiecare dintre noi purtam in palma initiala lui Michelangelo ;)


Privind cu Octavian Paler (14) – "Eul detestabil" ilustrat – Michelangelo. 1 David si 4 Pieta
Foto Internet: http://en.wikipedia.org (1, 5); http://www.medaille-miraculeuse.fr/ (2); http://commons.wikimedia.org / (3); http://fr.academic.ru/pictures (4).

* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)