jeudi 3 mars 2011

Tintoretto - Autoportrete – Paler (18)*

"Adevărul nu se învaţă din cărţi, iar singurătatea nu cere nici o ucenicie.

Mă gândesc la asta privind o reproducere a autoportretului lui Tintoretto de la Scuola di San Rocco. Pe autoportret figurează şi anul când a fost executat, 1573. Tintoretto are, deci, aici 55 de ani. Părul şi barba sunt încă negre, abia înspicate, dat faţa e gravă şi vag obosită. Pictorul îşi ţine mâinile încrucişate, ca pentru rugăciune şi reculegere, şi priveşte în jos. Parcă nu se uită în oglindă, ci în apa lagunei.


1
Jacopo (Comin, apoi Robusti) Tintoretto, zis şi Il Furioso, 1518-1594
Portretul unui bărbat - 1573 / ulei pe pânză / 72 x 57 cm
Scuola Grande di San Rocco, Sala Superiore (pe şevalet), Veneţia

"Furiosul" e calm acum şi chipul lui are ceva din aerul care învăluie azi palatele din lagună. E un artist singur, prin care renaşte individul în plină epocă de euforii colective. Într-o Veneţie îmbătată de plăcere şi vanitate, mai ales că de la bătălia din Lepanto nu au trecut decât doi ani, Tintoretto îşi face un autoportret în care fixitatea privirii te intimidează şi te nelinişteşte."

Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 8 – Tintoretto furiosul, pag. 61


Note MSC

Oare de ce a ales Octavian Paler acest tablou numit "Portretul unui bărbat" şi nu unul din cele două autoportrete mai bine cunoscute ale lui Tintoretto?


23

Tintoretto
(1) – Autoportret - 1547 / ulei pe pânză / 46 x 38 cm / Philadelphia Museum of Art
(2) – Autoportret, 1588 / ulei pe pânză / 63 x 52 cm / Luvru, ParisPoate din cauză că numele lui Tintoretto este legat în primul rând de Scuola Grande di San Rocco, pentru care a pictat nu mai puţin de 52 de tablouri. Dar atunci de ce oare nu s-a oprit (şi) la presupusul autoportret care apare în impozanta Crucificare?

45

Tintoretto – Crucificarea

1565 / ulei pe pânză / 536 x 1224 cm
Scuola Grande di San Rocco, Sala dell'Albergo, Veneţia

O pânză de mai mult de 5 x 12 metri, care ocupă toată partea de sus a peretelui opus intrării în Sala dell'Albergo. Exact acolo unde Titien ar fi vrut să fie pus unul din tablourile sale!

6


Rivalităţi la Veneţia, după cum se intitula o expoziţie deschisă până mai acum un an la Luvru.


Privind cu Octavian Paler (18) – "Eul detestabil" ilustrat – Autoportretele lui Tintoretto
Foto Internet: http://www.backtoclassics.com/ (1); http://mini-site.louvre.fr/ (2, 3); http://www.scuolagrandesanrocco.it/ (4, 5) http://www.museumplanet.com/ (6)


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)