samedi 12 mars 2011

Bronhie artificială în premieră mondială franceză - Radio (48)

1
Două lucruri frapează în legătură cu premiera mondială realizată în Franţa:
1) - cei zece ani de muncă necesari de la încolţirea ideii şi până la punerea ei în practică;
2) – cele 16 luni lăsate să se scurgă între realizarea operaţiei si anunţarea reuşitei ei.

"Pentru ca omul să facă bine un lucru, trebuie mai întâiu de toate să aibă foarte multă răbdare", zicea Al. Odobescu (citat aici, p.280).

2

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", Radio România Cultural, realizatori Corina Negrea şi Dan Manolache, emisiune care a putut fi ascultată vineri, 11 martie 2011, începând cu ora 13:15, ora României, pe http://www.radioromaniacultural.ro/

3Extrase
Astăzi aş vrea să vă vorbesc despre o premieră mondială franceză, rodul a zece ani de cercetări realizate de o echipă condusă de profesorul Emmanuel Martinod de la Spitalul Avicena din Bobigny, în regiunea pariziană.

Este vorba de prima grefă de bronhie artificială, realizată la un pacient suferind de cancer pulmonar. O performanţă tehnică purtătoare de speranţe pentru un număr impresionant de pacienţi atinşi de una dintre cele mai devastatoare forme de cancer.


4
Un amănunt interesant: această premieră chirurgicală, anunţată în cursul săptămânii trecute, datează în realitate din octombrie 2009. Echipa a preferat însă, înainte de a o face publică, să fie sigură că este vorba de un adevărat succes pe termen lung.
5

Radio (48) – Bronhie artificială în premieră mondială franceză
Foto MSC - Forêt de Montmorency, 8 martie 2011