lundi 7 mars 2011

Cehov la Paris

1
"Nu o să mai merg la teatru decât la Bucureşti!" - exclamă cu obidă una din cele trei spectatoare. Cele două vecine de suferinţă aproape că-i dau dreptate.

2
Era vineri, 4 martie 2011, la pauza celor Trei surori de Cehov, la Comedia Franceză.

3
E drept că au fost şi momente în care nici nu s-a putut auzi bine textul "declamat" (meteahnă veche a Comediei Franceze) pe scenă, din cauza sforăitului uşor al unui spectator din apropiere, definitiv învins …

4
Hotărât lucru, parizienilor nu le reuşesc punerile în scenă cu piesele lui Cehov. A treia mare decepţie aici, după Unchiul Vania la Bouffes du Nord şi Livada de vişini la Théâtre de l'Odéon. "Jamais deux sans trois"!

5


Numai cu expresii de genul "Ma très chère", "Ma douce", "Ma précieuse", "Ma toute dorée" etc. nu se va reuşi niciodată să se traducă şi să se redea sufletul pieselor ruseşti.

6
Ştim că nu puţine sunt spectacolele foarte bune văzute aici şi că nu vom rezista atracţiei sălilor de teatru. Dar încă o dată Cehov la Paris – asta nu! Niciodată!

7

Apropo, ştiţi că din noiembrie 2010, la Théâtre de la Huchette - unde se joacă fără întrerupere, din 1957, La cantatrice chauve şi La leçon - se joacă în fiecare sâmbătă, de la ora 21, şi "Doamna cu căţelul"? Oare cum o fi?