samedi 19 mars 2011

Supravieţuitorii extremelor – Palais de la découverte, Paris - Radio (49)Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", Radio România Cultural, realizatori Corina Negrea şi Dan Manolache, emisiune care a putut fi ascultată vineri, 18 martie 2011, începând cu ora 13:15, ora României, pe http://www.radioromaniacultural.ro/

Extrase

De câtva timp, mai precis începând din 8 februarie, la doi paşi de Champs Elysées pot fi descoperite cele mai "neprimitoare" medii de viaţă: toride sau glaciale, cufundate în beznă sau confruntate cu lipsa de oxigen. Aceste ecosisteme extraordinare sunt regrupate într-o expoziţie dedicată vieţii în condiţii extreme, expoziţie organizată de Palais de la découverte şi care îşi întâmpină vizitatorii până la sfarşitul lunii august a acestui an.

Vizitatorul poate testa diferenţa între temperatura percepută de corp în absenţa, respectiv în prezenţa vântului, sau între senzaţia de frig provocată de contactul cu aerul sau cu apa ale căror temperaturi sunt strict identice – în contact cu apa, căldura corpului se pierde de patru ori mai repede decât în contact cu aerul.

De cel mai mare succes se bucură experienţa ce propune "adăparea" unei cămile. Cu această ocazie aflăm că ea poate îngurgita 200 de litri de apă în trei minute, după care poate rezista 15 zile fără să bea un singur strop.

Un mapamond uriaş, interactiv, permite vizitatorului să descopere unde sunt situate pe glob ecosistemele cele mai ostile, de la cel mai arid – deşertul Atacama din Chile, la cel mai rece – Vostok în Antartica, cel mai torid – Al Aziza în Libia, cel cu cea mai redusă cantitate în oxigen – Everestul, şi aşa mai departe.


Insulele Ballestas, Peru


Foto Cristina Chirca

Radio (49) – Supravieţuitorii extremelor – Palais de le découverte, Paris