mardi 5 avril 2011

Pontormo. O scară şi un jurnal – Paler (20)*

"În Depoziţiunea de la Santa Felicità s-a pictat şi pe sine. Şi parcă Pontormo ne întreabă de-acolo, cu chipul său de sfânt, de ce-l deranjăm. Zgomotele îl tulbură. El nu deranjează pe nimeni, stă în singurătatea lui ca pe o insulă, de ce nu înţeleg curioşii că nu vrea să audă nici laudele lor? Pare, încă, sub şocul unor experienţe pe jumătate uitate, de care nu vrea să-şi aducă aminte.

1

Jacopo Carrucci (da) Pontormo (1494, Pontorme – 1557, Florenţa)
Deposizione, 1525-28;
ulei pe lemn, 313 x 192 cm;
Biserica Santa Felicita, Capela Capponi, Florenţa


2

Pontormo - Deposizione, detaliu, autoportret


Ochii fixaţi spre un punct pe care n-avem cum să-l zărim sunt neliniştitori de imobili. Ochi de om cu sensibilitatea ultragiată, în care teroarea se naşte uşor.

3

Pontormo - Deposizione, alt detaliu


Iată ce scrie [Vasari]: "În camera unde dormea şi uneori lucra, se ajungea pe o scară de lemn, pe care, odată intrat, Pontormo o trăgea în sus cu ajutorul unor scripeţi, astfel încât nimeni să nu poată sui la el fără voia ori ştiinţa sa."


Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005 Capitolul 10 – Scara lui Pontormo, pag. 69 şi 71

4

Capela Capponi, Biserica Santa Felicita, Oltrarno, Florenţa


Note MSC


Octavian Paler povesteşte nu numai de scara lui Pontormo, dar şi de jurnalul acestuia, "cel mai bizar jurnal din câte a lăsat vreodată în urma lui un artist european" (Gustav René Hocke, Die Welt als Labyrinth: Manier und Manie in der europäischen Kunst. Von 1520 bis 1650 und der Gegenwart [Manierismus I]. Reinbek, 1966, p. 19)


"Cine nu le-a parcurs [cele 23 de pagini ale jurnalului] nu şi le poate imagina. Pictorul nu se confesează, nu acuză, nu explică nimic. Inventariază sec tot ce mănâncă, tot ce-l doare şi tot ce lucrează" – scrie Paler.


Pontormo şi-a ţinut jurnalul între 1554 şi 1556. Jurnalul a fost descoperit doar în 1902, zidit într-o capelă din biserica San Lorenzo din Florenţa, biserică cu fresce pictate de Pontormo.

5

Pontormo – Autoportret; 1525;
sanguină pe hârtie; 28,4 x 20,2 cm;
British Museum, Department of Prints and Drawings, Londra


Privind cu Octavian Paler (20) – "Eul detestabil" ilustrat – Pontormo
Foto Internet: http://it.wikipedia.org (1); http://www.abcgallery.com (2); http://www.artexpertswebsite.com (3): http://www.wga.hu (4); http://www.aparences.net (5)


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)