lundi 9 mai 2011

Oceanul, clima şi noi

La Cité des Sciences et de l'Industrie de la Paris prezintă expoziţia "Oceanul, clima şi noi", care şi-a deschis porţile la începutul lunii aprilie şi care îşi aşteaptă vizitatorii până în luna iunie 2012.Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", Radio România Cultural, realizatori Corina Negrea şi Dan Manolache, emisiune care a putut fi ascultată vineri, 6 mai 2011, începând cu ora 13:15, ora României, pe http://www.radioromaniacultural.ro/

Extrase
Ocupând 70% din suprafaţa planetei pe care o numim totuşi… Pământ, Oceanul mondial joacă un rol primordial în reglarea climatului terestru. Astazi, dereglările climatice datorate activităţilor umane sunt aproape unanim recunoscute. Mai puţin cunoaştem modul în care ele schimbă comportamentul oceanelor.
1
Deasupra Atlanticului

O informaţie care pe mine personal m-a surprins: în prezent numai 2% din suprafaţa fundului oceanului planetar este studiată. Se poate spune că ştim mai multe despre Lună, decât despre Oceanul terestru. Câte mistere şi câte chei de enigme sunt oare ascunse în vastele tărâmuri încă neexplorate?

2

Umbre pe ocean

Pornind de la constatarea că 60% din populaţia globului trăieşte la mai puţin de 100 km de un ţărm marin, această secţiune prezintă modul în care diferite aşezări umane s-au adaptat pentru a profita de proximitatea oceanului. […]

Oricând aţi trece prin Paris, prevedeţi câteva ore pentru o vizită la Cité des Sciences et de l'Industrie! […] Sigur nu veţi regreta!
3

Nordul Atlanticului

Foto MSC, aprilie 2011
Radio (51) – Expoziţia "Oceanul, clima şi noi", Cité des Sciences, Paris