jeudi 9 juin 2011

The National Gallery of Art, East Building - Calder, Ernst, Giacometti, Dali


În 1967, fiul şi fiica lui Andrew W. Mellon, financiarul şi colecţionarul de artă graţie căruia fusese creată, cu 30 de ani înainte, The National Gallery of Art din Washington DC, donează fonduri pentru construirea unei noi clădiri, East Building, destinată să adăpostească opere de artă modernă, expoziţii temporare, colecţiile de desene, o mare bibliotecă etc.

12


Planurile pentru East Buiding sunt realizate de I. M. Pei, arhitectul care va desena apoi şi Piramida Luvrului. În 1977, în marele hol de intrare este instalată o sculptură mobilă, roşie, comandată lui Alexander Calder. În 1978, East Building este deschisă publicului. Intrarea este, ca în toate muzeele aparţinând de Smithonian Institution, gratuită. Primul milion de vizitatori este înregistrat în mai puţin de două luni.


34

Largi ferestre spre Constitution Avenue, jocuri permanente de lumini şi umbre, spaţii generoase de expunere. Colecţiile permanente pot fi fotografiate, dar nu şi expoziţiile temporare, exceptând această superbă gondolă din expoziţia Venice - Canaletto and his rivals:

56

În holul de la intrare este expus unul din exemplarele Capricornului lui Max Ernst:

78

Să nu uităm că Centrul Pompidou are şi el un Capricorn, care în ianuarie 2011 era expus la Metz:

910

După bucuria întâlnirii cu sculpturile lui Brâncuşi, pe care vi le-am prezentat în postarea precedentă, iată o altă sală, în care sculpturile elveţianului Alberto Giacometti sunt remarcabil puse în valoare:

1112

Şi după ce aruncăm încă o privire fascinantului personaj principal din imensa pânză a lui Salvador Dali intitulată The Sacrament of the Last Supper:

1314

ne putem îndrepta, prin pasajul subteran, spre aripa de vest de la National Gallery of Art:

15