dimanche 12 juin 2011

Săbii şi cireşe – L’Epée. Usages, mythes et symboles ; Musée de Cluny, Paris - Radio (55)


Fiind în faţă cu un pumn de cireşe, în vreme Amelia povestea la radio despre o foarte serioasă, dar îndemnând la visare, expoziţie cu săbii de la Musée de Cluny, gândurile mi-au zburat spre săbii de lemn, vacanţe la bunici şi chite de cireşe aburite…

1


Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", Radio România Cultural, cu Claudia Laszlo şi Dan Manolache, emisiune care a putut fi ascultată vineri, 10 iunie 2011, începând cu ora 13:15, ora României, pe http://www.radioromaniacultural.ro/


Extrase

"Vreţi în luptă să ne luptăm sau în săbii să ne tăiem?"
Puteţi, ca-n poveşti, să-mi răspundeţi: "Ba în luptă, că-i mai dreaptă", sau să optaţi, cum s-a întâmplat, pentru cuvinte, dar eu rămân astăzi adepta săbiilor, căci vreau să vă vorbesc despre o expoziţie care le este dedicată. Este vorba de expoziţia "Spada - utilizare, mituri şi simboluri", care poate fi vizitată în acest moment la Musée de Cluny, Muzeul Naţional al Evului Mediu din Paris.

2


Armă, simbol al puterii şi al justiţiei, dar şi accesoriu luxos al unei ţinute de gală, spada este în acelaşi timp unul dintre cele mai reprezentative obiecte ale Evului Mediu, dar şi un extraordinar catalizator pentru imaginaţia contemporanilor. Este suficient să rostesc nume precum Excalibur sau Durendal, pentru ca imagini sau rânduri ce ne-au încântat în copilărie sau în adolescenţă să revină în minte.

3


Organizatorii expoziţiei, prima de acest gen, au reunit 120 de exponate. Vedete sunt, desigur, săbiile. De la cele mai vechi, din secolul V, până la cele mai recente, din secolul XV.
Printre ele, câteva exemplare legendare, cum este spada fecioarei din Orléans, Jeanne d’Arc…
sabia de vânătoare a lui Filip cel Frumos, rege al Castiliei…
sau sabia lui Charlemagne, la Joyeuse…

4


Radio (55) - L’Epée. Usages, mythes et symboles ; Musée de Cluny, Paris