samedi 9 juillet 2011

Caravaggio - Bacchus - Paler (24)*


"Bacchus bolnav e un adolescent, poate vagabond, care s-a îmbolnăvit de malarie şi care întoarce spre noi un chip răvăşit de febră şi de friguri. Pielea are un aspect nesănătos, iar umbrele îi învineţesc buzele şi degetele mâinii drepte care strâng un ciorchine de struguri, simbolul vieţii. Dacă Bacchus ar strânge mai tare, pieliţa strugurilor ar plesni, iar mustul i s-ar prelinge pe degete ca o şuviţă de sânge. De aceea zeul ţine ciorchinele în mână cu o infinită tandreţe. Ceva ca o mirare copilărească alunecă pe faţa lui. Bacchus a descoperit moartea şi ne priveşte cu ochi mari, abătuţi, umbriţi de panică. Nu e privirea unei zeu aceasta. Sau e privirea unui zeu bolnav, care a aflat că se teme şi stă pe ruinele mitologiei. Din grădinile Olimpului, nu a mai rămas decât cununa aşezată peste părul negru.


Michelangelo Merisi, zis Caravaggio (1571 - 1610)
Bacchus bolnav (Bacchino malato), 1593-94
Ulei pe pânză, 67 x 53 cm
Galeria Borghese, Roma


De aici nu mai e decât un pas până la neruşinare. În tristeţea şi febra bolii, a apărut o sclipire obraznică de bucurie. "Sunt încă tânăr", se gândeşte parcă zeul. Şi probabil, dacă i-ar lua cineva strugurii sau cununa, s-ar înfuria şi ar sări la bătaie, în ciuda faptului că e slăbit de boală."

Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 12 – Capul lui Goliat, pag. 88

Note MSC

Un alt Bacchus de Caravaggio este expus la Galeria Uffizi. Tabloul a fost descoperit în 1916 în depozitele muzeului.


Caravaggio
Bacchus (Bacco), 1596-1600
Ulei pe pânză, 98 x 85 cm
Galeria Uffizi, FlorenţaGhidul oficial al muzeului notează că tânărul reprezentat aici în Bacchus ar putea să fie pictorul sicilian Mario Monnitti, care a locuit o vreme împreună cu Caravaggio la Roma. Acelaşi ghid remarcă "senzualitatea şi realismul crud: obraji roşii, buze cărnoase, unghii murdare, fructe cu viermi sau pe jumate putrezite".

Privind cu Octavian Paler (24) – "Eul detestabil" ilustrat – Caravaggio, Bacchus
Foto Internet: http://it.wikipedia.org


* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)