jeudi 11 août 2011

Frits Lugt şi zece desene de Rembrandt

1898. La Amsterdam se deschide o mare expoziţie dedicată lui Rembrandt. Un tânăr de 14 ani, Frits Lugt, este definitiv cucerit.


Rembrandt Harmensz van Rijn (1606, Leiden - 1669, Amsterdam)
Le moulin "De Bok" sur le bastion "Het Blauwhoofd", 116 x 198 mm

La 15 ani, Frits Lugt cumpără prima sa operă de artă: o acvaforte de Rembrandt. În acelaşi an, începe să scrie o biografie a lui Rembrandt, pe care o ilustrează cu copii făcute de el însuşi după gravurile marelui maestru.Rembrandt
La Guérison de la belle-mère de saint Pierre, 171 x 189 mm

La 17 ani, înainte de terminarea studiilor, Frits Lugt este un nume deja cunoscut pe piaţa operelor de artă şi este angajat de societatea Frederik Muller & Cie din Amsterdam.Rembrandt
Trois études d'un vieillard, 174 x 160 mm

1910 - Frits Lugt se căsătoreşte cu Jacoba Klever. Aproape 60 de ani, cei doi soţi vor împărtăşi aceeaşi pasiune pentru artă.Rembrandt
Femme se faisant coiffer, 107 x 98 mm

1918 - Frits Lugt reuşeşte să achiziţioneze două din cele şapte scrisori de Rembrandt care s-au păstrat. Cele două scrisori vor constitui începutul uneia dintre cele mai mari colecţii de scrisori de artişti.Rembrandt
Trois études d'une femme portant un enfant, 187 x 153 mm

1947 - Reîntorşi din Statele Unite, unde locuiseră în timpul războiului, soţii Lugt crează Fundaţia Custodia căreia îi este transferată colecţia lor de opere de artă.


Rembrandt
Femme accoudée à sa fenêtre, 170 x 125 mm

Pentru a adăposti colecţia care îi poartă numele, Frits Lugt cumpără la Paris imobilul situat pe rue de Lille, n° 121.


Rembrandt
Le Martyre d'une sainte, 195 x 256 mm

1956 - La iniţiativa lui Fritz Lugt, în sediul din 121, rue de Lille, este înfiinţat Institutul Neerlandez de la Paris.


Rembrandt
Intérieur avec Saskia au lit, 142 x 177 mm

Colecţia Frits Lugt este prezentată azi în Hotel Turgot, un imobil din secolul XVIII, aflat în partea din spate a curţii Institutului Neerlandez.


Rembrandt
Ferme avec une meule, 143 x 270 mm

Fundaţia Custodia (http://www.fondationcustodia.fr/) continuă să colecţioneze opere de artă (gravuri, desene, picturi, miniaturi, scrisori, cărţi vechi), conform adagiului "Il ne s'agit pas d'amasser, mais de choisir".


Rembrandt
Vieil homme assis, 164 x 129 mm


Toate desenele din expoziţia "Rembrandt et son cercle - Dessins de la Collection Frits Lugt" sunt prezentate în rame vechi, special restaurate.

Culoarea reală a desenelor este cea din ultima fotografie, ele fiind realizate cu cerneală maro pe hârtie brun-deschis. Laviul brun, uneori aplicat cu degetul, este eventual scos în refief cu guaşă albă.

Fotografiile 1-9 au fost prelucrate cu PhotoFiltre. Foto MSChirca.