samedi 3 septembre 2011

Elefanţi - Thailanda 2011

1
Împodobiţi ca la paradă, purtând în spate mai mulţi turişti şi între urechi un tânăr cornac, dar abia atingând pământul*, elefanţii străbat maiestuos străzile din Ayutthaya.
Pe la 1900, peste 100.000 de elefanţi munceau în Thailanda, în ferme sau în junglă.

2
Astăzi se plimbă. Au mai rămas circa 3.000 de elefanţi sălbatici şi 2.300 domestici. De la vârsta de 3-5 ani, merg la şcoală. Învaţă să tragă, să împingă, să aranjeze trunchiuri grele de copac, sau, mai des în zilele noastre**, să meargă în şir indian, să poarte turişti şi să facă baie împreună cu ei.

3
Legea thailandeză prevede ca la vârsta de 61 de ani elefanţii să iasă la pensie şi să fie eliberaţi în natură. Trăiesc în jur de 80 de ani. Dar elefantul asiatic face parte din speciile pe cale de dispariţie :(


Până în 1917, elefantul, unul din principalel simboluri ale culturii thailandeze, figura pe drapelul naţional. A rămas însă ca efigie în temple, ca aici, la Wat Phra Sing din Chiang Mai.

5
Dar tot mai bine e să-l vezi, în carne şi oase, plimbându-se pe lângă ruinele templelor din Ayutthaya - vechea capitală a Siamului, situată la mai puţin de 90 km nord de Bangkok.

6
Mai ales că "turismul reprezintă astăzi singura alternativă viabilă pentru elefanţii din Asia".***
De exemplu, în Chiang Mai Trek.

7
Noi, cât am putut, am încercat să-i ajutăm ;)
Vezi şi aici !

* Un elefant adult exercită o presiune pe cm² mai mică decât cea exercitată de un cerb.
** De când tăierea copacilor este interzisă în Thailanda, cererea de elefanţi domestici a scăzut.
*** Informaţiile de mai sus sunt extrase din Thaïlande - Lonely Planet, 2006, p. 336

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire