mercredi 21 septembre 2011

Google, Premiile Nobel şi Ministerul Afacerilor Externe

"...principiile de viaţă şi de lucru ale lui Albert von Szent-Györgyi, exprimate deseori în aformisme devenite celebre, dintre care probabil cel mai cunoscut este următorul:
« Cercetarea înseamnă
să vezi ceea ce oricine altcineva a văzut
şi să gândeşti ceea ce nimeni nu a mai gândit »"

(Premiile Nobel pentru fizică, chimie şi medicină - Editura Tehnică, 2002, p. 771)


Când am deschis Google vinerea trecută, m-a întâmpinat imaginea de mai sus însoţită de nota: "a 118-a aniversare a lui Albert Szent-Gyorgyi". Mi-am amintit de "Calendarul « sfinţilor » Nobel" inserat în finalul volumului publicat acum câţiva ani la Editura Tehnică:


16 septembrie 1853: ziua de naştere a lui Albrecht Kossel, Premiul Nobel pentru Medicină în 1910, "ca recunoaştere a contribuţiilor sale la cunoaşterea chimiei celulei";
16 septembrie 1893: ziua de naştere a lui Albert von Szent-Györgyi Nagyrapolt, Premiul Nobel pentru Medicină în 1937, "pentru descoperirile sale legate de procesele biologice de rafinare, cu referire specială la vitamina C şi la cataliza acidului fumaric".

La care se adaugă Frans Eemil Sillanpää, născut pe 16 septembrie 1888, Premiul Nobel pentru Literatură în 1939.

De ce oare Google l-a ales doar pe Szent-György pentru aniversarea din această zi? Pentru că celor de la Google li se par mai fotogenice portocalele şi paprica studiată de Szent-Györgyi, decât icrele de peşte studiate de Kossel? Sau nota de la sfârşitul capitolului dedicat lui Szent-Györgyi în lucrarea sus-citată aduce o explicaţie suplimentară?


Pe siteul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria (vizitat pe 21.09.2011), fac Search: Nobel. Sub sigla Fact sheets on Hungary, regăsesc articolul menţionat în nota de mai sus, în versiunea 2003 intitulată: Nobel Laureates from Hungary for a Better World.
http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/181C309C-1A4B-4BD1-B11C-1C4A15AB5100/0/Nobel_Laureates.pdf

"Within this galaxy of Hungarian geniuses, 12 individuals of Hungarian origin were awarded this high-ranking distinction in the first century of the Nobel Prize."

Cum ştiu vecinii să-şi facă reclamă! Uneori discutabilă. Incluzându-l, de exemplu, la "Hungarian origin" şi pe Elie Wiesel, pentru care Fundaţia Nobel http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1986/wiesel.html notează clar: Born: 30 September 1928, Sighet, Romania.

Merg şi pe siteul Ministerului Afacerilor Externe din România. Fac Căutare: Nobel.
http://www.mae.ro/search/node/Nobel. Credeţi că găsesc ceva despre George Emil Palade (Born: 19 November 1912, Iasi, Romania - are grijă să menţioneze Fundaţia Nobel) sau despre Elie Wiesel?