vendredi 2 septembre 2011

LaM - Mircea Cantor - Ionel Talpazan

1
LaM, adică "Lille métropole musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut".
Adresa este simplă: LaM, 1 allée du Musée ; 59650 Villeneuve d’Ascq.
Aleea de la intrare în parc e largă şi dreaptă. În stânga, se zăreşte clădirea LaM.

2
Până să ajungi la intrarea în clădire, privirea îţi este atrasă de un "stabil" de Calder (Guillotine pour huit, 1963 - la dreapta imaginii de mai sus), de un Picasso (Femme aux bras écartés, 1962 - la stânga), dar, mai ales, de sculptura lui Richard Deacon, Between Fiction and Fact (1992, tablă de oţel vopsit - în centrul fotografiei).

3
Realizată la comanda publică a oraşului Villeneuve d'Ascq pentru parcul muzeului, sculptura înclinată a lui Deacon este, după cum citim pe plăcuţa scrisă în trei limbi (franceză, engleză şi neerlandeză) din apropiere , "un comentariu metaforic atât asupra clădirii, cât şi asupra situaţiei muzeului".

4
Iar dacă în interior exponatele te atrag, te provoacă, te farmecă, privirea îţi fuge de fiecare dată când întâlneşte o fereastră, spre parcul muzeului. Iar la plecare, aleea nu mai este la fel de dreaptă, nici lucrurile la fel de simple...


Am întâlnit la LaM, cu multă plăcere, numele a doi artişti români.

Mircea Cantor, născut în 1977 la Oradea, care "vit et travaille « on Earth »" (undeva, între Cluj şi Paris), este prezent în cadrul expoziţiei "Les Nominés 2011 du Prix Marcel Duchamp".

Ionel Talpazan, născut în 1955 la Petrechioaia, care trăieşte şi lucrează la New York, este prezent în cadrul colecţiei de artă brută cu câteva din desenele farfuriilor sale zburătoare pe care le-a zărit atunci când avea opt ani.

Foto MSChirca, Villeneuve d'Ascq, 27 august 2011