jeudi 22 septembre 2011

Velázquez - Meninele - Paler (26)*

"Judecând după tablou, lucrurile s-au petrecut astfel. Într-o zi din vara anului 1656, într-unul din apartamentele Alcatrazului madrilen, Velázquez făcea portretul suveranilor săi. Mica infantă Margarita asista la acest moment. Ea avea patru ani şi era însoţită de două domnişoare nobile (numite "menine" cu un cuvânt portughez care înseamnă "fată"), de un bufon, de un pitic şi de încă două personaje din suită. Infantei i se făcu sete şi, după obicei, una din menine i-a adus, într-un mic vas, apă rece şi parfumată. Tocmai atunci şambelanul a deschis uşa din capătul scării şi apartamentul a fost invadat de un val de lumină de afară.

Velazquez_Meninele
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599 - 1660)
Meninele (Las Meninas), 1656-1657
318 * 276 cm
Museo del Prado, Madrid

Brusc, Vélasquez şi-a dat seama de frumuseţea plastică a scenei. A renunţat să se ocupe de portretul perechii regale pentru a fixa acest moment fugitiv din viaţa palatului, pictându-se pe sine, ieşit din penumbră. Tabloul e compus în aşa fel încât lasă impresia că altcineva a zugrăvit scena.

Velazquez_autoportret

La moartea lui Velázquez, Filip al IV-lea a poruncit să-i fie pictat pe piept în acest autoportret crucea roşie a Cavalerului Sfântului Iacob, ordin ilustru în care artistul fusese primit câteva luni înainte de moarte. E singurul autoportret al unui pictor terminat de un rege."


Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 13– Adevăr şi tăcere, pag. 94-95

Note MSC

  • Cuplul regal, Felipe IV şi Mariana de Austria, se reflectă în oglinda cu ramă neagră ce se află lângă uşă.
  • În perioada august-decembrie 1957, Picasso a pictat 58 de tablouri diferite pe tema Meninelor.
  • Mai multe detalii aici.

Privind cu Octavian Paler (26) – "Eul detestabil" ilustrat – Velázquez, Meninele
Foto Internet: http://fr.wikipedia.org

* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul "Eul detestabil", Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)