vendredi 23 septembre 2011

Zilele Patrimoniului la Bibliothèque nationale de France - Radio (59)

O carte atât de mică, încât este numită: "un microb"

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", Radio România Cultural, redactori Corina Negrea şi Dan Manolache, emisiune care a putut fi ascultată joi, 22 septembrie 2011 şi pe http://www.radioromaniacultural.ro/Extrase
Astăzi aş vrea să vă vorbesc despre şansa pe care am avut-o de a-i întâlni pe Alain, Anne-Claire, Julie, Patrice, Sébastien şi lumea lor magică.


Ce legătură cu "Ştiinţa în cuvinte potrivite"?
Convinşi de mult că "nu-i mai de folos zăbavă" decât cea dedicată paginilor unei cărţi, am ales pentru Zilele Patrimoniului o vizită la BnF, Biblioteca naţională a Franţei.

La situl François Mitterrand, ne aşteptau cele patru turnuri de 79 de metri înălţime, a căror formă sugerează tot atâtea cărţi deschise, şi care adăpostesc câte un exemplar din tot ce s-a tipărit în Franţa, din secolul XVI încoace.

Şi ne mai aşteptau nenumărate vizite şi ateliere, ca cel dedicat tehnicilor de conservare a documentelor audiovizuale, laboratorul dedicat noilor tehnologii, spaţiul dedicat cărţilor rare, manuscriselor şi obiectelor de excepţie, cum sunt globurile terestre ale lui Coronelli.

Dar mai cu seamă ne aşteptau Alain, Julie, Anne-Claire, Sebastien şi colegii lor, artizani de excepţie, care ne-au vorbit cu pasiune şi ne-au demonstrat cu dibăcie tot ceea ce fac pentru a prelungi viaţa cărţilor.

Alain
Anne-Claire
Julie
Patrice
Sébastien

Cu un amestec de gingăşie şi precizie, şi cu unelte de la cele mai simple (ac, aţă, gume, pensule), la cele mai sofisticate, ei repară, consolidează, reconstituie pagini şi coperţi, uneori cărţi întregi, redau viaţă titlurilor şi decorului aurit.

Gesturile cu care manipulează un volum în suferinţă au în acelaşi timp delicateţea mângâierii, prudenţa medicului în căutarea diagnosticului şi precizia chirurgului.

O ghidă plină de pasiune

Vizita unuia din atelierele de consolidare şi restaurare, datorită ghidei pasionate şi pasionante, ne-a permis să înţelegem cât de complex este procesul de elaborare a obiectului "carte". Şi, bineînţeles, să avem pentru el şi mai multă dragoste şi respect.


Îmi permit deci să-i invit pe ascultătorii emisiunii să-i descopere pe Alain, Anne-Claire, Julie, Sébastien şi pe blogul emisiunii:
http://stiintaincuvintepotrivite.radiocultura.ro/2011/09/stiinta-in-cuvinte-potrivite_22.html