samedi 8 octobre 2011

Globurile lui Coronelli la Bibliothèque nationale de France - Radio (61)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", Radio România Cultural, cu Corina Negrea şi Dan Manolache, emisiune care a putut fi ascultată joi, 6 octombrie 2011, ora 13:15 (ora României) şi pe http://www.radioromaniacultural.ro/

Bună ziua tuturor!


Astăzi vreau să vă vorbesc despre două obiecte ce concentrează în ele ştiinţă de vârf, măiestrie de meşteşugar, frumuseţe creată de un artist şi... diplomaţie de curtean rafinat.

Aceste obiecte, pe care le-am redescoperit cu încântare cu ocazia recentelor Zile Europeene ale Patrimoniului, sunt Globurile lui Coronelli, după numele celui care le-a realizat, sau Globurile Regelui Soare, după numele primului lor proprietar, regele Louis XIV.


Cele două globuri, realizate în 1683 de către cosmograful veneţian Vincenzo Coronelli, oferă o reprezentare sintetică a Pământului, respectiv a Cerului, mai precis a ceea ce se ştia la vremea respectivă despre Pământ şi Cer.

Piese monumentale - căci amândouă sferele au diametrul de 4 metri, concentrate de ştiinţă şi embleme ale puterii absolute, globurile au fost comandate şi apoi oferite Regelui Soare de către cardinalul César d'Estrées.

Monarhul le-a atribuit apoi Bibliotecii regale, decizie foarte inspirată, care le-a salvat de soarta tristă - distrugerea - de care au avut parte la Revoluţie nenumărate alte obiecte preţioase ce decorau reşedinţele regale.

Una din cele două sfere oferă o cartografie completă a Planetei şi a bogăţiilor sale. Adevărată enciclopedie bogată în informaţii, ea combină hărţile teritorilor cunoscute cu texte caligrafiate şi cu imagini pictate ce pun în scenă evenimente reale şi istorii fantastice.

Zonele deja bine-cunoscute ale cartografiei epocii surprind prin precizie. Altele, despre care nu existau decât puţine informaţii sau a căror existenţa era doar bănuită, au contururi imprecise, cum este cazul Teritoriului Austral Necunoscut.

Expediţiile maritime ale exploratorilor celebri sunt reprezentate prin imagini şi texte menite să trezească curiozitatea şi spiritul de aventură ale contemporanilor, mai ales că bogăţiile, reale sau presupuse, ale tărâmurilor îndepărtate se bucură de un tratament privilegiat. Textele şi imaginile vorbesc despre perle şi mirodenii, argint, blănuri, pene de păsări rare sau minereuri. Este evocată vânătoarea de balene, avântul şi securitatea liniilor maritime comerciale. Minunate şi pline de informaţii sunt imaginile pictate ale diferitelor tipuri de nave!


Unele ţinuturi sunt evocate cu teamă. Africa este populată de animale periculoase, iar în Brazilia, indigenii sunt reprezentaţi, conform povestirilor lui Amerigo Vespucci, ca nişte fioroşi antropofagi.

Patru continente sunt reprezentate alegoric. Printre ele, Europa, o femeie încoronată ce priveşte spre... America.

În ceea ce priveşte dedicaţia curteanului D'Estrée pentru suveranul său, ea este o mină de informaţii cu privire la moravurile epocii.

Cel de al doilea glob, globul celest, invită privitorul la o călatorie printre constelaţii, aşa cum se prezentau ele în ziua în care s-a născut viitorul suveran.

Inspirat de sistemul lui Ptolomeu, Universul reprezentat are în centru Pămâtul, imobil, în jurul căruia se învârtesc, dinspre orient spre occident, toate corpurile cereşti. 72 de constelaţii sunt reprezentate sub formă alegorică: Ursa mare, Coroana Boreală, Lira, Perseu şi capul Meduzei, şi aşa mai departe. Pictate în camaieu de bleu de către Jean-Baptiste Corneille, ele poată inscripţii în patru limbi: franceză, latină, greacă şi arabă.

Nu mai puţin de 1.880 de stele sunt reprezentate de mici discuri de bronz aurit, a căror dimensiune variază în funcţie de luminozitatea stelei pe care o reprezintă. Cometele sunt şi ele reprezentate.


Astăzi, Globurile lui Coronelli, a căror existenţă a cunoscut numeroase aventuri, dar şi vălul uitării, sunt protagonsitele unei expoziţii permanente la situl parizian François Mitterrand al Bibliotecii naţionale a Franţei.

Asemenea unor vedete, ele sunt oferite publicului în toată splendoarea lor. În acelaşi timp, toţi parametrii imaginabili (umiditate, temperatură, intensitate luminoasă) sunt supravegheaţi în permanenţă, pentru a le proteja.

În 2005, Globurile lui Coronelli au părăsit timp de 15 zile sediul Bibliotecii, pentru a fi expuse, într-o scenografie excepţională, la Grand Palais, la reinaugurarea sa după restaurare. Nu mai puţin de 500.000 de vizitatori le-au admirat cu această ocazie.

Aşadar, dacă treceţi - oricând - prin Paris, nu uitaţi: Globurile lui Coronelii vă aşteptă la Biblioteca naţională a Franţei. Sigur nu veţi regreta!

Vă invităm de asemenea şi pe situl expoziţiei "Les Globes du Roi-Soleil" de la BnF, cât şi pe blogul emisiunii "Ştiinţa în cuvinte potrivite", publicat de Mihaela Straton.


Mail primit de la Ion Batrane (Sat, Oct 8, 2011 at 10:06 AM)

Foarte interesant, multumim.
Eu personal sunt fascinat de glob (am vrut sa am in casa unul) si de harti in general. M-am multumit deci cu o harta veche a Lumii, typus orbis tetarrum, un goblen pe care l-am cumparat de la Chantilly intr-o frumoasa excursie facuta impreuna.

Nota (15 iunie 2012) - Inregistrarea audio este disponibila la cerere.