lundi 10 octobre 2011

Lecturi (nu tocmai) răzleţe: Morgan Sportès - Tout, tout de suite

Morgan Sportès - Tout, tout de suite (Totul, acum, imediat), Fayard, Paris, juillet 2011Coperta a IV-a:
"Voi, cei care intraţi aici, lăsaţi orice speranţă. Această carte este o autopsie: cea a societăţilor noastre pradă barbariei."


"Acum douăzeci de ani, Morgan Sportès semna L'appât (Momeala), roman a cărui adaptare cinematografică realizată de Bertrand Tavernier a primit Ursul de aur la Berlin."


Moto, pag. 7:
"Când cetăţeanul-ecologist are pretenţia că pune întrebarea care deranjează cel mai mult: Ce lume lăsăm noi copiilor noştri?, el evită cealaltă întrebare, mult mai neliniştitoare: La ce fel de copii vom lăsa noi această lume?"
Jaime Semprun, L'abîme se repeuple, 1997


Moto, pag. 7:
"Specialiştii estimează deja că într-un viitor apropiat 20% din oameni vor fi angajaţi, în timp ce 80% vor fi fără activitate. Se prevede menţinerea acestor inactivi la un nivel suficient de subzistenţă procurându-le un divertisment îndobitocitor."
Jacek Kuron, octobre 2002, cité dans La Nouvelle Alternative, n° 57, août 2005

Introducere, pag. 9:
 "În 2006, un cetăţean francez originar din Coasta de Fildeş a răpit şi a asasinat, în condiţii atroce, un cetăţean francez de confesiune iudaică. L-am numit pe primul Yacef, pe al doilea Elie. Unul are 25 de ani, celălalt 23. [...]
Mass-media au creat numeroase versiuni romananţate: Gangul Barbarilor. Fără îndoială diferită, cartea mea aparţine, ca gen, romanului. Să o numim: « conte de faits »."
 [conte de fées = poveste cu zâne, basm; conte de faits (omonim) - poveste cu fapte]
Moto, pag. 11:
 "Nu există fapte, există numai interpretări."
Nietzsche, La Volonté de puissance
Moto, pag. 139:
 "Străinul înconjoară peste tot omul devenit străin în propria sa lume. Barbarul nu mai este la capătul Pământului, el este aici..."
G. Debord, Le Déclin et la Chute de l'économie spectaculaire marchande
Moto, pag. 165:
 "Suprimarea artei într-o societate pe jumătate barbară şi care tinde spre barbaria completă, devine un partener social."
Theodor Adorno, Théorie esthétiqueMoto pag. 191:
 "Nimic nu este mai complicat decât un barbar."
G. Flaubert, scrisoare pentru Saint-Beuve, 23 decembrie 1862
Moto pag. 251:
 "Întreaga lume este constrânsă să treacă prin filtrul industriei culturale [...] Viaţa reală nu trebuie să se mai distingă de film."
M. Horkheimer, Theodor W. Adorno - La Dialectique de la raison
Moto, pag. 315
 "Dacă puterea aparţine doar unora sau unuia, acesta din urmă trebuie să aibă ceva superior naturii umane sau, cel puţin, să facă tot posibilul ca vulgul să creadă aceasta."
Spinoza, Traité théologico-politique

Moto pag. 337:
 "Barbarii nu vin dintr-o periferie, îndepărtată şi arhaică, a abundenţei negustoreşti, ci chiar din centrul ei."
Jaime Semprun, L'abîme se repeuple, 1997

Ultimele rânduri, pag. 378-379:
 "La primul proces, în 2009, Yacef, înţelegând instinctif funcţionarea primitivă a mass-media (un primitivism alăturându-se altuia), pare să descopere că omorând un tânăr evreu sărac, vânzător de telefoane, a lichidat în acelaşi timp şi micul asasin care era el însuşi...
 Negru (provenit deci din lumea a treia), musulman, copil de cartier şi de lumpenproletariat fără nici o calificare, el adoptă costumul nou al ultimului rol pe care "totul" vrea să i-l ofere pentru un efemer tur de pistă sub lumina reflectoarelor: terorist islamic.
 Interogat de preşedintele completului judecată din Paris în legătură cu indentitatea şi locul său de naştere, el declară:
- Sunt născut la Sainte-Geneviève-de-Bois, pe 13 februarie 2006.

Locul şi ziua în care Elie fusese ars de viu."
Flori de toamnă - Lumix FZ38
Jardin du Palais Royal, Paris, 18 sept 2011
De la fereastră, 28 sept 2011
Parc Floral, Paris, 1oct 2011

Mail primit de la Cristina (Mon, Oct 10, 2011 at 9:20 AM)
Frumoase poze. Parca "adouciseaza" partea "barbara" a textului.


Mail primit de la Domnnina (Thu, Oct 13, 2011 at 8:46 AM)
Din pacate, observ ca ideile care ma bantuie in prezent se regasesc in aceasta carte dura (si nu numai in ea). Se vede treaba ca multi percep situatia actuala a lumii in care traim ca fiind intunecoasa si lipsita de perspective bune (sau poate macar acceptabile).
Ma intreb insa cum se potrivesc florile minunate si imaginile frumoase pe care le-ai postat pe blog cu textul atasat lor?Raspuns Domninei

Imbinarea text-foto sau imagine-muzica aparent distonante este, desigur, intentionata, ptc detest 
muzica de film care imi spune la ce scena asist sau voi asista: iubire, groaza etc
sau slideshowurile care combina ingerasi, muzica inaltatoare si sfaturi roz-bombon s.a.m.d.
Ma bucur ca ti-au placut fotografiile, stiu ca banuiai cele scrise mai sus, cartea si faptele reale care au provocat-o sunt groaznic de reale...
Raman florile
MSC