samedi 29 octobre 2011

Marchizul Campana - Povestea unei colecţii - Musée du Petit Palais, Avignon

"Erudit şi fastuos, era una din personalităţile cele mai strălucite ale timpului său"- notează, referindu-se la marchizul Giampietro Campana (1808-1880), unul din panourile care îi sunt dedicate la Musée du Petit Palais din Avignon (panouri din care sunt preluate informaţiile de mai jos).


Timp de 25 de ani, marchizul Campana strânge în palatele sale din Roma, mii de statui de marmură, vase antice, obiecte de bronz, sculpturi din Renaştere, tablouri ale primitivilor italieni pictate de fond de aur, obiecte de provenienţă etruscă sau romană provenite în urma săpăturilor arheologice la care participă etc. Visează să facă din colecţiile sale un "muzeu universal".


Pe 28 noiembrie 1857, marchizul Ca mpana este însă aruncat în închisoare. Motivul: pentru a obţine bani lichizi în vederea cumpărării de noi obiecte de artă, marchizul Campana îşi angajase o parte din colecţii la Muntele de Pietate. Singura problemă: directorul Muntelui de Pietate, a cărui casă era acum goală, era tocmai... marchizul Campana.


Procesul are loc în iulie 1858. Marchizul Campana este condamnat la 20 de ani de galeră. Opinia publică este emoţionată, fiind cunoscută nu numai pasiunea de colecţionar a marchizului Campana, dar şi generozitatea sa.


Napoleon III, intervine pe lângă papă pentru a fi comutată pedeapsa în deportare. În martie 1861, Napoleon III decide cumpărarea de către Franţa a ansamblului colecţiei marchizului Campana, pentru o sumă imensă: 4.800.000 franci. Sunt excluse de la cumpărare un grup de sculpturi din Renaştere, care fusese deja achiziţionat de muzeul Kensington (viitorul Victoria and Albert Museum), cât şi o importantă colecţie de vase, statui şi bijuterii antice, care fusese achiziţionată de Rusia pentru Ermitaj.


Colecţia cumpărată de Franţa cuprinde 11.836 piese, din care 646 tablouri. Ansamblul colecţiei este prezentat într-un efemer Muzeu Napoleon III, deschis pe 1 mai 1862 în Palais de l'Industrie, construit pentru Expoziţia din 1855. Administraţia Muzeelor Imperiale, "geloasă pe succesul Muzeului Napoleon III" - în care vede un rival redutabil pentru Luvru, reuşeşte să-l determine pe împărat să închidă muzeul, la câteva luni de la inaugurare.


Colecţia Campana este împărţită între mai multe muzee, chiar dacă savanţi şi pictori celebri, precum Ingres sau Delacroix se opun vehement. Partea leului este luată de Luvru. Între 1872 şi 1876, din cele 646 de tablouri, 540 sunt împrăştiate în peste 100 de muzee. În 1950, Direcţia Muzeelor Franţei decide reunirea tablourilor "primitivilor" din colecţia Campana într-un singur muzeu. Prin participarea mai multor muzee, cum este Luvrul şi Musée de Cluny, primitivii colecţiei Campana pot fi astăzi admiraţi într-un singur loc: la Musée du Petit Palais de la Avignon.


Musée du Petit Palais, Avignon - Foto MSChirca, 2011