samedi 22 octobre 2011

Premiile Sărbătorii Ştiinţei - Radio (63)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", cu Corina Negrea şi Dan Manolache, emisiune transmisă vineri, 21 octombrie 2011 de Radio România Cultural.Bună ziua tuturor!
Săptămâna trecută vă vorbeam despre o manifestare aflată atunci în plină desfăşurare: ediţia 2011, cea de a 20-a, a Sarbătorii Ştiinţei. Vă promiteam să revin astăzi cu câteva elemente de bilanţ.
[...]
Orice manifestare de această amploare este încununată adeseori şi de câteva premii.
Anul acesta, Ministerul Învăţământului Superior şi al Cercetării a reţinut cinci proiecte pe care le-a finanţat cu câte 200.000 de euro fiecare. Acestea sunt:
·  Ancheta ştiinţifică şi tehnică în muzeele pariziene;
·  Cartierul Ştiinţelor din Paris;
·  Valea Chimiei de la Lyon;
·  Invazia roboţilor, la Toulose;
·  Showul Chimiei de la Bordeaux.Cu ocazia acestei Sărbători a Ştiinţei, au fost acordate, pentru a treia oară consecutiv, premiile "Le goût de science" ce recompensează cele mai bune lucrări de popularizare a ştiinţei apărute în cursul anului. Acestea au fost trei la număr:
·  un premiu pentru o lucrare ce permite unui public de nespecialşti să înţeleagă descoperiri ştiinţifice de vârf şi impactul lor asupra mediului înconjurător, acordat lucrării "Culoarea în toată strălucirea ei";
·  un premiu pentru un produs cultural (carte, joc) destinat celor mai tineri, între 7 şi 15 ani, pentru a-i familiariza cu discipline considerate adeseori prea austere pentru această vârtă, acordat lucrării "Cartea ştiinţelor şi invenţiilor indiene";
·  un premiu pentru o echipă de cercetători care a găsit o modalitate originală şi eficace de a comunica rezultatele pe înţelesul publicului larg.

În sfârşit, Premiul pentru vocaţia ştiinţifică şi tehnică în rândul fetelor - acordat unor eleve din ultima clasă de liceu, care au ales să studieze domenii în care prezenţa feminină este minoritară. Acest premiu a fost acordat anul acesta unui număr de 34 de liceene, care vor beneficia de un cec, binevenit, şi de o îndrumare personalizată pentru a reuşi în domeniul ales.