samedi 15 octobre 2011

Sărbătoarea ştiinţei 2011, Franţa - Radio (62)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite",, cu Corina Negrea şi Dan Manolache, emisiune transmisă joi, 13 octombrie 2011 de Radio România Cultural.
Bună ziua tuturor!


Astăzi vă invit pe calea undelor la o sărbătoare aflată anul acesta la cea de a 20-a ediţie: este vorba de Sărbătoarea Ştiinţei. Prilej de a descoperi lumea ştiinţei şi de a-i întâlni "în carne şi oase" pe cei care, mai celebri sau mai modeşti, contribuie la progresul ştiinţific.


Ediţia 2011 a Sărbătorii Ştiinţei este dedicată Chimiei (să nu uităm că 2011 este Anul Internaţional al Chimiei), dar şi Teritoriilor Franceze de Peste Mări (şi ţări). Manifestarea este destinată unui public larg, de la cei pur şi simplu curioşi, până la cei pasionaţi de ştiinţă, fără a-i uita pe cei indiferenţi sau chiar ostili.


Ateliere, experienţe demonstrative sau participative, expoziţii, conferinţe, vizite de laboratoare în compania cercetătorilor, dar şi spectacole de teatru, filme şi muzică, reprezintă tot atâtea mijloace pentru a face accesibil pentru participanţii de toate vârstele acest domeniu ce are încă pentru mulţi reputaţia de a fi auster şi obscur.


Bineînţeles, tinerii sunt principalii destinatari ai manifestărilor. Lor li se oferă prilejul de a se informa, de a dialoga, de a-şi astâmpăra setea de cunoaştere. Un alt scop mărturisit şi asumat al manifestării este acela de a trezi vocaţii pentru cariere ştiinţifice încă de la cea mai fragedă vârstă.


Instituţii prestigioase de cercetare şi învăţământ superior îşi deschid larg porţile pentru a împărtăşi publicului pasiunea, realizările, dar şi dificultăţile şi îndoielile celor ce lucrează în cercetarea fundamentală sau aplicată.


Ici şi colo au apărut adevărate "sate de ştiinţă" - situri unde sunt grupate mai multe spaţii dedicate ştiinţei. Unele regiuni ale Franţei au decis să propună operătii de anvergură. Astfel, la Bordeaux, în cursul week-endului, are loc "Chimie Show", o manifestare promiţătoare, aflată la frontiera dintre ştiinţă şi artă.


Chimie, biologie, etnologie, matematică, ştiinţe sociale, ecologie sau nanotehnologii - toate au între 12 şi 16 octombrie 2011, adică pe durata Sărbătorii Ştiinţei, deviza:
Ştiinţa este vie, captivantă şi... amuzantă!