samedi 19 novembre 2011

Alexandu Macedon la Luvru- Radio (65)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", transmisă vineri, 18 noiembrie 2011 de Radio România Cultural.Astăzi vă invit la o călătorie imaginară într-o regiune a Europei adeseori evocată în ultima vreme - în Grecia. Mai precis, într-una din regiunile sale, în Macedonia. Motivul acestei călătorii îl constituie o expoziţie găzduită de cel mai prestigios muzeu parizian - să îndrăznesc să afirm că ar fi cel mai... din lume?! Este vorba de Luvru, iar expoziţia se intitulează "În regatul lui Alexandru cel Mare - Macedonia antică".


Deschisă până la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor, expoziţia - prin intermediul a 500 de exponate, majoritatea prezentate pentru prima dată în Franţa, evocă istoria Macedoniei antice începând cu secolul XV înaintea erei noastre şi până la epoca romană imperială. Ea evocă în mod deosebit ascensiunea regatului Macedoniei datorată inteligenţei politice a suveranilor săi, dintre care cel mai celebru este desigur Alexandru cel Mare.


O abordare tematică complementară permite evocarea mai multor aspecte ale civilizaţiei macedoniene, printre care organizarea regatului, educaţia, viaţa cotidiană, rolul rezervat femeii, producţia artistică, religia şi aşa mai departe. Un loc aparte este acordat genezei şi evoluţiei legendei lui Alexandru cel Mare.


Aşadar, dacă sunteţi pasionaţi de istorie şi treceţi prin Paris, nu uitaţi că la Luvru vă aşteaptă în acest moment nu numai surâsul Giocondei, ci şi lumea fascinantă a regatului lui Alexandru cel Mare.

5 commentaires:

 1. Ion Batrane Sat, Nov 19, 2011 at 10:58 AM19 novembre 2011 à 11:03

  Multumim pentru informatie, as vrea sa vad aceasta expozitie, mai ales acum, dupa ce am citit viata lui scrisa de Arthur Weigall.
  Este foarte important sa mentionam cand vorbim de civilizatia macedoneana ca, "acesti barbari" veniti din munti, avand o buna pregatire fizica si sub conducerea regelui lor Filip (care a trait ca ostatic in orasul Teba pe vremea cand avea 20 de ani, desavarsindu-si acolo disciplina militara) ca aceasta s-a format in admiratia pentru tot ce era atenian. Atena era ostila Tebei (ca si celorlalte orase mari din acea vrema, Sparta...) si o dispretuia. Filip, "desi de origine greaca, era prin educatie si prin mediu un muntean septentrional necioplit, apartinand unei rase considerata si acum ca fiind in afara frontierelor Eladei, il facea insa sa aibe pentru cultura ateniana o veneratie respectuoasa".
  Alexandru, fiul lui Filip, a avut inca de mic un pedagog grec, Lisimah, care l-a crescut in acest cult apoi, mai tarziu, acesta a fost schimbat de Leonida, un personaj auster si foarte rigid. Leonida nici macar nu-i permitea sa manance hrana buna gatita de bucatarii palatului si considera ca oboseala si lipsurile sunt cel mai bun leac impotriva exceselor tineretii.
  La varsta de 13 ani, primeste ca dascal pe Aristotel, care venea de la scoala filozofica ateniana, prezidata pe atunci de insusi marele Platon.
  Sub aceste auspicii si la varsta frageda de 19 ani, si-a inceput Alexandru cariera de conducator de stat!!! Ceea ce el a reusit sa faca intr-o perioada scurta de timp, pare incredibil si greu de realizat in vremurile de azi. In campania lui spre est a sperat tot timpul sa ajunga la "granita" lumii dar, cu cat mergea mai departe si cucerea noi teritorii, de acolo de unde ajungea avea o noua o perspectiva de-a merge si mai departe!
  Sa vedem daca avem timp sa prindem aceasta expozite in ianuarie 2012!

  RépondreSupprimer
 2. @ Alexandrina - Multumim frumos pentru apreciere ;)

  RépondreSupprimer
 3. @ Ion Batrane - Multumim mult pentru cele scrise! Va dorim sa "prindeti" expozitia ;)

  RépondreSupprimer
 4. Incepand de azi, înregistrarea audio este disponibila la cerere

  RépondreSupprimer