lundi 21 novembre 2011

Povestea unui film: THE HELP (2011)

Trebuie neapărat să-l vedeţi!
Cum? L-aţi văzut deja? Şi nu ne-aţi spus? Se poate!?


Povestea este pe scurt următoarea:
Kathryn (Stockett) şi Tate (Taylor) se cunosc din fragedă copilărie. Sunt născuţi amândoi în acelaşi an, în acelaşi oraş: Jackson, Mississippi. Când, la 40 de ani, Kathryn scrie primul ei roman, îi trimite manuscrisul lui Tate, actor mai mult de roluri secundare, dar care a realizat deja un prim lung-metraj. Tate este încântat de manuscris şi îi promite lui Kathryn că va face un film din el. Între timp însă, 60 de edituri refuză, una după alta, să publice manuscrisul lui Kathryn.


Brunson (Green) intră în scenă. Producător, originar tot din Jackson, Mississippi, el este prieten cu Kathryn şi cu Tate de aproape 20 de ani. Cu manuscrisul lui Kathryn sub braţ şi cu promisiunea lui Tate că va realiza un film, Brunson reuşeşte să determine Penguin Books să publice cartea. Când cartea apare în librării, filmul este deja în lucru. Cartea se plasează timp de şase săptămâni în fruntea clasementului celor mai mai bune vânzări întocmit de New York Times.


Legăturile de prietenie se dovedesc utile şi în continuare. Un rol consistent şi frumos din film este acordat Octaviei (Spencer). Octavia a fost timp de patru ani colocatara lui Tate, iar Kathryn a luat-o ca model pentru unul din personajele din carte. Pentru rolul principal, se face apel la Viola (Davis), care acceptă cu condiţia ca filmările să nu o împiedice să joace într-o piesă (Fences, cu Denzel Washington) pe Broadway. În film mai au scurte apariţii: mama lui Kathryn, mama lui Brunson şi bona afro-americană a lui Tate.


Dispunând de un buget de 25 milioane dolari, filmările sunt realizate în Mississippi, acolo unde se petrece  acţiunea romanului. Filmul iese pe ecrane în august 2011. Până la începutul lui noiembrie, încasările în Statele Unite depăşesc 167 milioane de dolari. Filmul este proiectat  în Franţa sub titlul La couleur des sentiments, pentru prima oară în septembrie 2011, în deschiderea celui de al 37-lea Festival al Filmului American de la Deauville.


Deci asta este povestea filmului, NU povestea din film. Povestea din film este captivantă, deşi improbabilă. Este o manieră de a rescrie istoria şi de a linişti conştiinţe. Şi de a arăta ce drum a fost parcurs pentru ca Statele Unite să aibă preşedintele de azi. Mergeţi însă să vedeţi filmul! Merită! Cel puţin pentru interpretarea magistrală a Violei Davis, pe care sperăm să o vedem şi cu un Oscar.

Şi chiar dacă nu vă povestesc filmul, priviţi măcar o scenă.
Pentru cuvintele care sunt spuse şi care trebuiesc mereu repetate unui copil:
"You is Kind!
You is Smart!
You is Important!"
Pentru ca acesta să nu le uite niciodată!