mercredi 14 décembre 2011

Firenze Card, 72 h - Ziua a patra - Museo Bargello

Un calcul rapid v-ar putea face să credeţi că Firenze Card este valabil trei zile.


Lucru extrem de neplăcut, dacă într-una din aceste trei zile, tocmai când aţi hotărât să vizitaţi unul dintre cele mai renumite muzee ale Florenţei, îl găsiţi cu uşa închisă şi cu un mic afiş care vă anuţă că este în grevă.


Destul de greu să vă imaginaţi cum vor supravieţui supraveghetorii muzeului în acea zi. 
După vizitele făcute până atunci, veţi fi ajuns deja la concluzia că supraveghetorii muzeelor din Florenţa reprezintă o specie aparte, care vieţuieşte în grup compact, având întotdeauna ceva pasionant de povestit.


Dacă supraveghetorul de muzeu florentin este singur, atunci înseamnă că vorbeşte la telefon. Cât se poate de tare şi  indiferent la lumea exterioară. Dacă e singur şi nu vorbeşte la telefon, atunci ascultă muzică cu căştile în urechi şi repetă obsedant la fiecare 10 secunde, privind în gol: "No foto!"


Geaba veţi merge la Oficiul de Turism să spuneţi că aţi cumpărat Firenze Card ca să vedeţi muzee, iar nu greve. Vi se va arăta că este scris clar pe ultima pagină a carneţelului bizar pe care l-aţi primit: "Firenze Card is not refundable, even some of the participating museums close for exceptional reason". Şi ce poate fi mai "exceptional reason" decât o grevă?


Ceea ce, în franceză se traduce prin: "Démerdez-vous !"


Aşa că vă rămâne o soluţie: Firenze Card este valabilă 72 de ore, iar nu trei zile. Dacă în prima zi aţi activat cardul  atunci când s-a deschis Oficiul de Turism, deci la ora 9, cardul va fi valabil până în ziua a patra, la ora 9.


Şi cum, atunci când nu e în grevă, Museo Bargello se deschide la ora 8:15, aveţi încă 45 de minute în care puteţi să treceţi porticul de la intrare cu un card valabil.


Şi puteţi să petreceţi apoi toată ziua a patra, dacă vreţi, în curtea interioară de la Bargello, unde, în alte vremuri, aveau loc execuţiile capitale, şi unde fotografiatul este permis.


Notă: Ultimele fotografii prezintă Fontana di Sala Grande, care nu a stat niciodată în sala mare care îi era destinată.