samedi 3 décembre 2011

Lecturi răzleţe: Lars Kepler (Suedia) şi Li Di (China)

Două romane poliţiste bune, citite recent.


Lars Kepler este numele cu care semnează un cuplu de scriitori suedezi: Alexander şi Alexandra Abndoril. Hipnotizatorul (Hypnotisören, în original - Stockholm, 2009) este primul lor roman scris "la patru mâini".


Un mic extras (Actes Sud, 2010, p. 84) :
"Mama sa se plângea adesea că suedezii se comportă ca nişte copiii răsfăţaţi, considerând "Statul providenţă" ca un lucru care le este datorat, atunci când, în realitate, nu era vorba decât de o mică paranteză a istoriei. După ea, sistemul de îngrijiri medicale şi dentare gratuite, acţiunea socială în favoarea copiilor, educaţia gratuită, toate acestea puteau dispare de pe o zi pe alta."


Li Di este născut la Pekin în 1950. În 1968, după ce reuşeşte examenul de admitere la facultate, este trimis la ţară (Revoluţia culturală!) şi nu poate reveni în capitală decât în 1978. Din 1984 lucrează ca secretar de redacţie pentru diverse publicaţii juridice şi are astfel acces la arhivele tribunalelor. Romanul Femeia care a bătut la uşă la căderea nopţii (în original: Bang wan qiao men de nu ren - 1984) este povestea unui proces care a avut loc la Pekin.


Ultimele rânduri din posfaţă (Editions Philippe Picquier, 1996):
"În 1985, responsabilul Securităţii publice care a remis, în cadrul unei ceremonii oficiale, Marele Premiu pentru Roman poliţist lui Li Di, nu era altul decât cel care semnase condamnarea la moarte."