lundi 5 décembre 2011

Rembrandt - Danae - Paler (28)*

"...Rembrandt a descoperit că prietenii se schimbă, că popularitatea e efemeră, că hainele scumpe se învechesc, că admiratorii de ieri au devenit indiferenţii de azi, că, într-un oraş în care au dreptate numai cei care reuşesc, un pictor înglodat în datorii e un om sfârşit şi că pe un om sfârşit nu-l mai caută decât alţi oameni sfârşiţi..."

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 - 1669)
Danae, 1636 (repictat în 1646-47)
ulei pe pânză; 185 x 203 cm
Ermitaj, Sankt Petersburg

"A fost învinuit că înjoseşte miturile, deoarece s-a folosit de ele pentru a picta un trup gol de slujnică, dar există ceva care să exprime mai bine căldura umană decât culoarea lui Rembrandt, acel amestec de aur şi sânge care e numai al lui?"

Octavian Paler – Eul detestabil, Ed. Albatros, 2005
Capitolul 14– Semnul lui Rembrandt, pag. 99-100

Note
La ce tablou de Rembdrandt face referinţă Octavian Paler în rândurile de mai sus?

Să fie vorba de Danae, tabloul expus la Ermitaj?
Danae - o reproducere poate fi văzută şi într-un album care se găsea şi la noi în librării prin anii '70-80: Rembrandt Harmensz van Rijn, Painting from Soviet Museums, Aurora Art Publishers, Leningrad, 4th edition, 1975.

 A lipsit puţin ca să nu-l mai vedem decât în reproduceri.
Pe 15 iunie 1985, într-o sâmbătă, un dezechilibrat a aruncat cu acid sulfuric în tablou şi a făcut două tăieturi cu cuţitul în burta femeii pictate.  Au urmat 12 ani de restaurări. Urmele sunt încă vizibile. Pictura e expusă acum sub sticlă.

Pare însă puţin probabil ca Octavian Paler să fi făcut referinţă la acest tablou în textul citat. Danae, cea închisă de tatăl ei într-un turn de bronz, ca să nu devină mamă, şi care a devenit totuşi
 mama lui Perseu, conceput cu Zeus transformat în ploaie de aur, era fiică de rege. Trupul întins pe pernele bogate nu este cel al unei slujnice. Studiile cu raze X, menţionate în albumul citat mai sus, au arătat că, peste zece ani, Rembrandt a repictat complet capul Danaei, care iniţial avea trăsăturile Saskiei (1612-1642; prima sa soţie).

Atunci la ce tablou s-a gândit Paler?

Privind cu Octavian Paler (28) – "Eul detestabil" ilustrat – Rembrandt
Foto :http://en.wikipedia.org/

* "Într-"O istorie subiectivă a autoportretului" publicată în 2005 sub titlul Eul detestabil, Octavian Paler îşi invită cititorii să privească împreună cu el câteva tablouri celebre. Din carte lipsesc din păcate reproducerile tablourilor. Există doar la începutul fiecărui capitol câte o mică fotografie alb-negru, de slabă calitate, a unui detaliu de tablou. Mult prea puţin pentru a putea gusta întreaga savoare a comentariilor făcute de scriitor.
Să parcurgem încă o dată Eul detestabil de Octavian Paler, alăturând pasajelor consacrate descrierii tablourilor, şi imaginile acestora." - Paler (1)