samedi 17 décembre 2011

Royal Gala - Un palat de ciocolată - Radio (68)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", transmisă vineri, 16 decembrie 2011 de Radio România Cultural.

Bună ziua tuturor!
Mă bucur să vă regăsesc pentru ultima intervenţie radiofonică a anului 2011, iar pentru că sărbătorile de sfârşit de an se apropie cu paşi uriaşi, îmi este greu să-mi imaginez subiect mai potrivit decât o vizită la muzeul parizian al ciocolatei.

 O vizită la Choco Story de la Paris este o încântare pentru o bună parte din simţuri - miros, văz şi, bineînţeles, gust, dar şi o călătorie instructivă prin nu mai puţin decât 4000 de ani de istorie. Pe scurt, o adevărată aventură.
 Olmecii, mayaşii, toltecii şi aztecii - civilizaţii care au venerat arborele de cacao şi băutura amară pe care o  preparau din cacao, apă şi condimente. Divinul nectar, hrana zeilor, ar fi ajuns la oameni prin intermediul zeului Quetzalcoatl (sau celebrul şarpe cu pene), care i-a învăţat cum să cultive copacul şi cum să prepare "Tchocoatl".
 Se pare că încă din 1502, Cristofor Columb gustase "Tchocoatl", care însă nu-i plăcuse deloc. Întâlnirea din 1519 dintre împăratul aztec Moctezuma şi Hernando Cortez, va avea printre alte consecinţe şi introducerea în Europa a nectarului divin.
 Dacă la început ea nu este pe gustul tuturor, de îndată ce i s-a adăugat nişte zahăr, a devenit băutura preferată la curţile regale, iar spre mijlocul secolului al XVII-lea au apărut primele saloane de ceai şi ciocolată.
Un succes deosebit îl are atelierul în care vizitatorul asistă la fabricarea ciocolatei şi mai ales poate gusta produsele elaborate sub ochii săi. Tot aici sunt prezentate proprietăţile benefice pentru sănătate ale ciocolatei, proprietăţi care fac obiectul a numeroase studii serioase în ultima vreme. Şi care ne oferă un bun pretext pentru a abuza puţin...

Aşadar, dacă treceţi prin Paris şi orice vârstă aţi avea, faceţi o vizită la muzeul ciocolatei. 
Sigur nu veţi regreta!