samedi 21 janvier 2012

O crimă preistorică - Palais de la Découverte, Paris - Radio (69)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", 
redactori Corina Negrea şi Dan Manolache, transmisă vineri, 20 ianuarie 2012, de
Radio România Cultural.
Vezi şi blogul emisiunii,
publicat de Mihaela Starton.
Bună ziua tuturor!
Astăzi vă propun o anchetă poliţistă menită să elucideze o posibilă crimă ce datează de mai bine de 7.000 de ani. Ba chiar un dublu asasinat, căci victimele sunt două la număr: două schelete descoperite în 1928 într-un mormânt la Téviec, o insuliţă în largul peninsulei Quiberon, în Bretania.
 Desigur, ancheta poliţistă este doar un pretext menit să-i atragă pe vizitatorii potenţiali în sălile unei expoziţii dedicate preistoriei.

Cine sunt şi de ce au fost îngropaţi împreună? De ce sunt împodobiţi cu bijuterii? La ce vârstă şi cum au murit? Când şi cum au trăit? - sunt câteva din întrebările la care vizitatorul este invitat să caute răspunsuri.
Cei 300 m2 ai expoziţiei se articulează în jurul unui spaţiu central ce prezintă "scena crimei": o reproducere tridimensională a necropolei mezolitice. În jurul ei, cinci spaţii distincte, fiecare dedicat unui aspect al anchetei. Aceste spaţii formează împreună un dispozitiv interactiv prevăzut cu ecrane tactile, borne audiovizuale, machete, dar şi cu piese autentice datând din epoca în care au trăit cele două victime.

Vizitatorul-anchetator parcurge expoziţia de-a lungul unui traseu prestabilit şi acumulează la fiecare etapă noi indicii. Desigur, ancheta nu se încheie, ca în filme, cu portretul asasinului pe ecranul unui ordinator, ci mai degrabă cu o multitudine de ipoteze privind mobilul dublului asasinat.

Singura certitudine: expoziţia Préhistoire(s), l'enquête de la Palais de la Découverte este o ocazie de a descoperi, de a înţelege şi de a-şi utiliza "flerul" de detectiv şi, în acelaşi timp, de a se amuza.