dimanche 29 janvier 2012

Un studiu fără precedent: ELFE, Franţa - Radio (70)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", redactori Corina Negrea şi Dan Manolache, transmisă vineri, 27 ianuarie 2012, de
Radio România Cultural.

Vezi şi blogul emisiunii, publicat de Mihaela Starton:


Cu mulţumiri deosebite colegilor din regia tehnică pentru grija şi inspiraţia cu care aleg de fiecare dată melodia care urmează intervenţiei!

 Bună ziua tuturor!

Astăzi aş vrea să vă vorbesc despre un studiu fără precedent în Franţa, al cărui obiectiv este să răspundă la o întrebare aparent foarte simplă: cum cresc copiii noştri? Altfel spus: care sunt efectele mediului, ale anturajului familial şi ale condiţiilor de viaţă asupra dezvoltării lor fizice şi psihice, asupra sănătăţii şi capacităţii lor de a se integra în societate.

Intitulată ELFE, siglă ce rezumă termenii Etude Longitudinale Française depuis l'Enfance, această experienţă inedită mobilizează nu mai puţin de 400 de cercetători reprezentând un număr impresionant de discipline ştiinţifice şi se va desfăsura pe o durată de 20 de ani. Dimensiunile eşantionului de populaţie studiat sunt şi ele impresionante, căci este vorba de nu mai puţin de 20.000 de bebeluşi, toţi născuţi în 2011.
 20.000 de bebeluşi născuţi în 344 de maternităţi franceze desemnate prin tragere la sorţi, şi ai căror părinţi au acceptat să participe la această anchetă ambiţioasă şi inedită, vor fi urmăriţi, cântăriţi, măsuraţi, analizaţi şi studiaţi până la vârsta de 20 de ani.

Scopul studiului este de a elucida modul în care schimbările considerabile intervenite în ultimele decenii, cum sunt prelungirea duratei de şcolarizare, schimbarea obiceiurilor alimentare, sedentarismul, poluarea de toate tipurile sau apariţia noilor modele familiale, influenţează dezvoltarea noilor generaţii.
Studiul, pilotat de Institutul Naţional de Studii Demografice şi de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală, nu se va mulţumi să constate. Concluziile sale vor sta la baza noilor strategii naţionale menite să optimizeze dezvoltarea, starea de sănătate şi socializarea noilor generaţii. Cu alte cuvinte, ele vor sta la baza viitoarelor politici sociale şi de sănătate publică.

Foto: Cité de la Musique, Paris