vendredi 24 février 2012

Borobudur - Indonezia

Fascinează mai întâi prin sonoritatea aparte a numelui.
Borobudur - ca o stâncă rostogolindu-se, ca un bolovan ducându-se de-a dura.
Te duce cu gândul la un diamant sau la o piatră veche, gri şi dură.
Sau la locuri de poveste, îndepărtate, pe care nu visezi să le vezi vreodată.
Atunci când Mihaela ne-a sunat să ne spună: "Mâine mergem la Borobudur", a fost unul din momentele rare în care prind viaţă vise pe care nici nu le-ai visat.
Borobudur - cel mai mare monument budist din lume.
Situat în centrul insulei Java din arhipelagul indonezian, la circa 40 km de Yogyakarta. Plasat pe o colină aflată între doi vulcani şi între două râuri, într-o zonă numită, datorită fertilităţii deosebite a pământului, "grădina Javei".
Construit în jurul anului 800. Mai vechi cu 300 de ani decât templele de la Ankor.
Durata şantierului s-a estimat a fi fost de 75 de ani.
Circa 55.000 de metri cubi de andezit, o rocă vulcanică provenind de la o carieră din apropiere. Blocuri de piatră montate fără mortar.
Baza e un pătrat cu latura de 123 metri, înalt de 4 metri. Pe ea sunt construite cinci plarforme pătrate, a căror latură şi înălţime scade pe măsură ce urcă. Deasupra lor sunt trei platforme circulare. Cel mai înalt punct al edificiului este la 35 metri de sol.

Forma este cea de mandala, o diagramă concentrică (în sanscrită, manda = cerc, centru, esenţă). La Borobudur, din cer se vede un pătrat cu patru porţi şi cu un cerc în centru. Un labirint concentric, ca cel al cunoaşterii de sine. 

Pe platformele circulare sunt plasate stupele. O stupă, zice DEX, este "un monument religios indian destinat comemorării sau păstrării relicvelor unei căpetenii budiste".
Stupele de la Borobudur, unele din ele perforate, sunt sau goale, sau adăpostesc statui ale lui Buddha, ca în prima fotografie de sus.

La început au fost 504 statui ale lui Bouddha, simbol al celor 504 reincarnări ale lui Siddharta Gautama. O parte au dispărut, multe altele au fost deteriorate, capetele au fost furate, vândute, cumpărate... Pe la anul 1100, situl a fost abandonat, probabil şi din cauza unor puternice erupţii vulcanice. Mai apoi, populaţia s-a convertit la Islam.

Borobudur a fost acoperit de cenuşa vulcanilor şi de vegetaţie. A căzut în uitare. Nu chiar de tot. Se spunea că un monument imens este ascuns de junglă. La începutul secolului XIX, britanicii şi olandezii l-au redescoperit. 

A fost dezgropat, desenat, fotografiat - pentru prima oară în 1873 de Isidore van Kinsbergen, iar în 2010 de Mihaela Chirca. În 1973 a fost realizată o restaurare majoră finanţată de UNESCO. Acum face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Borobudur este monumentul cel mai vizitat din Indonezia.
Mii de turişti îi urcă anual treptele roase de vreme, iar unii dintre ei îşi uită ochelarii ;)