dimanche 12 février 2012

Muzeul Vinului, Paris - Radio (71)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", 
redactori Corina Negrea şi Dan Manolache, 
transmisă vineri, 10 februarie 2012, de Radio România Cultural.


 Bună ziua tuturor!

Astăzi vă invit să facem împreună o vizită menită să ne stimuleze în egală măsură papilele gustative şi celulele gri. Vom purcede aşadar să vizităm o veche carieră de calcar... Galerii din care, între secolele XIII şi XVIII, se extrăgea materialul de construcţie utilizat pentru edificarea clădirilor pariziene. Pe aici, cu vreo 45 de milioane de ani în urmă, se întindea o mare caldă, ale cărei vestigii, sub formă de cochilii fosilizate, sunt încă vizibile pe alocuri.
 Mult mai târziu, galeriile au fost transformate în pivniţe pentru a adăposti vinul mănăstirii Passy. Revoluţia franceză a trecut şi pe aici, distrugând mănăstirea şi probabil bând vinul. Pivniţele însă au rămas şi găzduiesc din 1984 încoace Muzeul parizian al Vinului.

Situat la zece minute pe jos de inconturnabilul Tour Eiffel, muzeul perezintă peste 2.000 de obiecte legate de fabricarea, comercializarea şi consumul vinului, din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre.
Muzeul oferă la sfârşitul vizitei posibilitatea de a degusta unul sau mai multe soiuri de vin. O degustare realizată conform tuturor regulilor artei, sub îndumarea unui oenolog. Prilej de a descoperi arome ameţitoare, dar şi un vocabular nu mai puţin tulburător...

Vizitatorul poate descoperii nu numai "buchetul", dar şi "rochia" sau chiar "coapsa" unui vin bun. Iar penru cei mai conştiincioşi, un restaurant permite aprofundarea subiectului prin gustarea unor eşantioane de gastronomie franceză, în perfectă armonie cu vinurile ce le însoţesc...