samedi 17 mars 2012

Muzeul de Istorie a Medicinei, Paris - Radio (74)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite",
redactori Corina Negrea şi Dan Manolache, transmisă vineri, 16 martie 2012, de 
Radio România Cultural.

Cu mulţumiri deosebite şi colegilor din regia tehnică,
 pentru grija şi inspiraţia cu care aleg de fiecare dată melodia care urmează intervenţiei ;) 

Emisiunea a putut fi ascultată în direct, începând cu ora 13:15 ora României, şi pe
http://www.radioromaniacultural.ro/,
iar înregistrarea intervenţiei poate fi ascultată "direct" pe blog:


Bună ziua tuturor!

Astăzi vreau să vă invit să vizităm împreună un muzeu de dimensiuni mai modeste, dar imens prin bogăţia colecţiilor pe care le prezintă publicului.

Un muzeu ale cărui exponate retrasează o istorie pasionantă: cea a medicinei şi chirurgiei, din antichitate şi până în secolul XX.

Muzeul parizian de Istorie a Medicinei, situat în faimosul Cartier Latin, adăpostit de clădirea nu mai puţin celebrei Facultăţi de Medicină.

Fosta sală de instrumente a Colegiului de Chirurgie - o galerie de dimensiuni importante, cu acoperiş de sticlă - prezintă nu mai puţin de 1.500 de exponate, tot atâtea mărturii despre o istorie plină de evenimente şi revoluţii.

Multe dintre aceste piese sunt unice în lume, altele îşi datorează valoarea faptului că sunt asociate unor evenimente sau personaje de excepţie din istoria Franţei.

Reţin atenţia vizitatorilor, printre altele, o trusă de medic militar găsită pe câmpul de luptă de la Waterloo sau trusa cu instrumente ce au servit la autopsierea lui Napoleon.
Câteva busturi de marmură...
Printre acestea, cel al lui Antoine-François Fourcroy, cel care, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a organizat pregătirea "Eleviilor Patriei", adică a medicilor şi a chirurgilor militari, şi a modernizat învăţământul medical, punând accentul pe practică şi pe selecţia prin concurs a studenţilor şi a profesorilor.